15/03/2021 15/03/2021 Του Αρχ. Βαρθολομαίου, Καθηγούμενου Ι. Μ. του Εσφιγμένου Η αρχή της νηστείας είναι κάθε φορά για τον χριστιανό αφορμή αγώνα και πνευματικής επανεκκίνησης. Αυτή η Σαρακοστή, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα. Η πανδημία, που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο όλον τον πλανήτη, έχει κουράσει όλους τους ανθρώπους, πνευματικά και σωματικά. Το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που...
15 Μαρτίου, 2021 - 11:27
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2021 - 10:05

“Καλή Σαρακοστή”

Διαδώστε:
“Καλή Σαρακοστή”

Του Αρχ. Βαρθολομαίου, Καθηγούμενου Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Η αρχή της νηστείας είναι κάθε φορά για τον χριστιανό αφορμή αγώνα και πνευματικής επανεκκίνησης.
Αυτή η Σαρακοστή, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα.
Η πανδημία, που ταλαιπωρεί εδώ και έναν χρόνο όλον τον πλανήτη, έχει κουράσει όλους τους ανθρώπους, πνευματικά και σωματικά.
Το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που καλούμαστε εμείς οι χριστιανοί να διανύσουμε, είναι μια ευκαιρία να ανασυντάξουμε τον εαυτό μας.
Η εκούσια άσκηση με την στέρηση της τροφής, τον έλεγχο του νου, την εντατικοποίηση της προσευχής και την μελέτη, είναι η «απάντηση» στο αδιέξοδο, που έχουμε βρεθεί.

Η πανδημία αποκάλυψε την παντελή έλλειψη εγρήγορσης, που έπρεπε να χαρακτηρίζει τον χριστιανό. Αποκάλυψε την έλλειψη επικοινωνίας του με τον Θεό. Η οργή και η ταραχή, που κυριάρχησε, έδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης και ελπίδας σ’ Αυτόν.
Ο χριστιανός, ιδίως σε καιρό δοκιμασίας, δεν ταράζεται, δεν απελπίζεται και δεν οργίζεται, αλλά συνεχίζει να προσεύχεται, αντλώντας δύναμη από τον Χριστό, δείχνοντας θάρρος στην δοκιμασία και αντοχή, δυναμώνοντας ταυτόχρονα την αγάπη προς τον πλησίον, για τον οποίο γίνεται παράδειγμα και εικόνα Χριστού.
Αυτό είναι το γνώρισμα του χριστιανού.

Μας δίνεται, λοιπόν, τώρα, αυτήν την Σαρακοστή, πάλι η ευκαιρία να επανέλθουμε στη πρώτη κατάσταση. Να αγωνιστούμε με θάρρος και επιμονή, ώστε με την Ανάσταση του Χριστού να αξιωθούμε και την προσωπική μας ανάσταση.

Όταν ο κάθε χριστιανός αγωνίζεται για την προσωπική του ανάσταση, ως μονάδα ενός κοινωνικού συνόλου, τότε μόνο μπορεί να ελπίζει ότι θα γευθεί και την ανάσταση του συνόλου.

Αυτήν την ανάσταση εύχομαι σε όλους να γευθούμε, διερχόμενοι «εν μετανοία και προσευχή» το στάδιο της νηστείας, προσκυνώντας τα Άχραντα Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρα Χριστού.

Καλή Σαρακοστή!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων