18/08/2021 18/08/2021 Με ιδιαίτερη κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό τελέστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο γραφικό ξωκκλήσι της Παναγίας της Τρύγης, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στο Προπούλι της Λήμνου, με την συμμετοχή ιερομονάχων και μοναχών της Μονής και πλήθος προσκυνητών,...
18 Αυγούστου, 2021 - 12:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2021 - 14:44

ΛΗΜΝΟΣ: Πανηγύρισε το αγιορείτικο Μετόχι της Παναγίας Τρύγης – Η μακραίωνη σύνδεση του νησιού με το Άγιον Όρος και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

Διαδώστε:
ΛΗΜΝΟΣ: Πανηγύρισε το αγιορείτικο Μετόχι της Παναγίας Τρύγης – Η μακραίωνη σύνδεση του νησιού με το Άγιον Όρος και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό τελέστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο γραφικό ξωκκλήσι της Παναγίας της Τρύγης, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στο Προπούλι της Λήμνου, με την συμμετοχή ιερομονάχων και μοναχών της Μονής και πλήθος προσκυνητών, που συνέρρευσαν να την εορτάσουν τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την θεία Λειτουργία από όλο το νησί.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκεστην σημασία που έχει η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ζωή των πιστών, αλλά και στην σχέση που έχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τρύγηςμε το Άγιον Όρος και τους κατοίκους της Λήμνου. Τις ιερές ακολουθίες λάμπρυναν ως ιεροψάλτες ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Κόϊος και ο κ. Νικόλαος Ανδριωτάκης.

Η ιστορία του Μετοχίου και της εικόνας

Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 14ου αιώνα, η Παναγία της Τρύγης είναι ένα από τα σημαντικότερα ξωκλήσια της Λήμνου, μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή έξω από το χωριό Προπούλι. Ήδη από το 1364 αναφέρεται ως μετόχι της Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, γεγονός που επικυρώθηκε και με πατριαρχικό σιγγίλιο του Πατριάρχου Γερασίμου του Γ´ το 1798.

Η κτητορική πλάκα που είναι εντοιχισμένη στον εξωνάρθηκα του ναού του μετοχίου φέρει την επιγραφή: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ… ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙ… ΕΝ ΕΤΕΙ 1706», και αποτελεί μνημόσυνο στον μοναχό Αγάπιο, με την φροντίδα του οποίου κτίστηκε ο ναός.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν τα ερείπια των κτισμάτων του μετοχίου, τα οποία χρησίμευαν ως κατοικία των μοναχών και των εργατών, και στα οποία υπήρχε η εκκλησία της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που θεωρείται συγκτιτόρισσα της Μονής και η οποία παριστάνεται σε εικόνα μαζί με τον όσιο Σίμωνα τον μυροβλύτη, κτίτορα της Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Η εικόνα της Παναγίας της Τρύγης είναι μία από τις θαυματουργές εικόνες που αγιογραφήθηκε το έτος 1709 και απεικονίζεται με λευκό ένδυμα, χαρακτηριστικό χρώμα της αγνότητας, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο. Πολλά θαύματα επιτέλεσε και επιτελεί και σήμερα, τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες, που αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλες δυσκολίες.

Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους συγκεντρώνεται πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη την Λήμνο και άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από ομογενείς που ζουν στην Αυστραλία και την Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αγνή Παρθένος της Τρύγης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων