07/05/2019 07/05/2019 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου η παρουσίαση του Τόμου «Δογματική Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας» Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε [Πόποβιτς] στο Θέατρο Αλεξάνδρειο στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των «Εν Πλω», το βιβλίο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο «Έτσι να λάμψει το Φως – Λόγοι ποιμαντικής παρηγορίας». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά...
07 Μαΐου, 2019 - 21:45

Με επιτυχία η παρουσίαση του Τόμου «Δογματική Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας»

Διαδώστε:
Με επιτυχία η παρουσίαση του Τόμου «Δογματική Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου η παρουσίαση του Τόμου «Δογματική Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αλήθειας» Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε [Πόποβιτς] στο Θέατρο Αλεξάνδρειο στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των «Εν Πλω», το βιβλίο για τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο «Έτσι να λάμψει το Φως – Λόγοι ποιμαντικής παρηγορίας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Εν Πλω» ενώ την παρουσίασε ο κ. Μανώλης Βελιτζανίδης.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Χασανίδη ερμήνευσε ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Ιουστίνου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ.Ανθίμου , αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας .

Παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Πρόεδρος  της  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κ. Βασίλειος Πάππας , ακαδημαϊκοί, πλήθος κληρικών, μοναχών και μοναζουσών.

Για τον βίο του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) μίλησε ο εκπρόσωπος του Επίσκοπου πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιου (Γιέφτιτς) , ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβούνιου Αμφιλόχιος  Ράντοβιτς.

Τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκδοση του Τόμου, και τόνισε πως μετά από δυσκολίες τελικά ο Τόμος εκδόθηκε στα 40 χρόνια από την κοίμηση του.

Στη συνέχεια ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε στην ομιλία του, την αγάπη που είχε ο γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός στον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και πόσο τον επηρέασε η θεολογία του στο βιβλίο του «εκ του θανάτου εις την ζωήν». Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Αγίου Ιουστίνου με την θαυμαστή προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τον θεωρούσε μεσίτη του προς τον Χριστό. Η δογματική του δεν είναι καρπός ακαδημαϊκής ενασχόλησης αλλά προσωπικής υπαρξιακής χαρισματικής εμπειρίας. Ο Πόποβιτς ήταν εμπειρικός ερμηνευτής των δογμάτων επειδή ήταν τέλειος χριστιανός. Ο Γέροντας Εφραίμ μετέφερε σημειώσεις από το προσωπικό ημερολόγιο του Αγίου Ιουστίνου και από την δογματική του διδασκαλία στην οποία μαρτυρεί ότι τα δόγματα είναι τα αιώνια θεανθρώπινα αγίασματα.

Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκυμανταίρ για την ζωή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Χάδος- Ραφαήλ Γεωργιάδης- Πρακτορείο “Ορθοδοξία” 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων