28/12/2022 29/12/2022 Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, δηλαδή οι αντιπρόσωποι και των είκοσι Ιερών Μονών, υποδέχθηκε με τις προβλεπόμενες τιμές τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιον Όρος από το 2011. Ο Νίκος Δένδιας έφτασε με καθυστέρηση στο Άγιον Όρος,...
28 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 5:45

Η υποδοχή του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η υποδοχή του Νίκου Δένδια στο Άγιον Όρος (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, δηλαδή οι αντιπρόσωποι και των είκοσι Ιερών Μονών, υποδέχθηκε με τις προβλεπόμενες τιμές τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιον Όρος από το 2011.

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε με καθυστέρηση στο Άγιον Όρος, αφού οι καιρικές συνθήκες έβαλαν… δύσκολα στον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πυκνής ομίχλης το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τελικά κατέβηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Κατά την υποδοχή του Υπουργού των Εξωτερικών στις Καρυές τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια τον Νίκο Δένδια προσφώνησε καταλλήλως ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του «για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή» τους στην υποδοχή του. Επίσης, ζήτησε «ως ταπεινός προσκυνητής», όπως είπε, τις ευχές και τις προσευχές τους και μετέφερε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, «τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία» προσέθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος πως δεν διαφεύγουν τής προσοχής τους, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας τους, «οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η παρουσία του σήμερα κοντά τους, δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστεί ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. «Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας» σημείωσε και συμπλήρωσε καταληκτικά ότι θα ήθελε να έχει την ευκαιρία να αποδείξει με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνεται «για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Άθω και τους οικιστές της».

Παρευρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.

Ακολούθησε επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και επίσκεψή του στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος.

Δένδιας από το Άγιον Όρος: «Η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας»

Μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Ναό Πρωτάτου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, ως πολιτικός προϊστάμενος, να βρίσκομαι σήμερα στο Άγιο Όρος. Καταρχάς, είχα την ευκαιρία να διατυπώσω προς την Ιερά Κοινότητα την αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η κιβωτός αυτή της Ορθοδοξίας είναι άξια κάθε στήριξης και κάθε βοήθειας. Αλλά από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα, ως προσκυνητής, να βρεθώ μπροστά στα μνημεία της Ορθοδοξίας, να έρθω σε επαφή με τους μοναχούς που υπηρετούν αυτή την υπερχιλιόχρονη παράδοση και να αισθανθώ κι εγώ ένα μικρό τμήμα αυτής της μακρότατης αλυσίδας».

Αύριο, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Σημειώνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται στην Αθωνική Πολιτεία από τον διοικητή του Αγίου Όρους, η εποπτεία του οποίου ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών.

Αναλυτικά η αντιφώνηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου:

Σεβαστοί Αντιπρόσωποι, Μέλη της Ιεράς Κοινότητας, ειλικρινώς και εκ βάθους καρδίας αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τη συγκινητική παρουσία και τη συμμετοχή σας στην υποδοχή μου.

Παρακαλώ επιτρέψτε μου, ως ταπεινός προσκυνητής, να ζητήσω τις ευχές και τις προσευχές σας. Μεταφέρω, ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός για την Αθωνική Πολιτεία, τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, των οποίων το ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος είναι μεγάλο και διαρκές.

Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συνεχίζετε την ιστορική πορεία αυτής της μοναδικής στην Οικουμένη Μοναστικής Πολιτείας με ιδιαίτερη προσφορά, με προθυμία, με θυσίες, καθώς και με πρωτοφανή συλλογικότητα, είστε απολύτως δικαιολογημένοι να αναμένετε τη συνεργασία, αρωγή και συμπαράσταση από τους εκάστοτε κρατούντες στην Ελληνική Πολιτεία.

Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγουν της προσοχής σας, αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας σας, οι δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η Ελλάδα και οι οποίες, συν Θεώ, αντιμετωπίζονται.

Η παρουσία μου σήμερα κοντά σας δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστώ ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες σας. Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν. Να σταθώ δίπλα σας, με τις ασήμαντες δυνάμεις μου, και να προσπαθήσω μαζί σας.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να αποδείξω με πράξεις και με έργα αυτό που αισθάνομαι για την εξαίσια αυτή Χερσόνησο του Άθω και τους οικιστές της.

Και πάλι εκ καρδίας σας ευχαριστώ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από fosfanariou

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων