29/12/2021 29/12/2021 «Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμησή του», ένα μουσικό Live album από την συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο “Παλλάς” στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα live album με 15 μουσικές συνθέσεις όπου ψάλλουν: ο «Χορός Αγιορειτών Πατέρων» με χοράρχη τον Γέροντα Δαμασκηνό Νεοσκητιώτη,...
29 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:15

«Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμησή του»

Διαδώστε:
«Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμησή του»

«Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – 1849) 170 χρόνια από την κοίμησή του», ένα μουσικό Live album από την συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο “Παλλάς” στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα live album με 15 μουσικές συνθέσεις όπου ψάλλουν: ο «Χορός Αγιορειτών Πατέρων» με χοράρχη τον Γέροντα Δαμασκηνό Νεοσκητιώτη, οι «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με Χοράρχη τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη και η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» με Χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου. Επίσης οι μονοφωνάρηδες Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε., Ιωάννης Χασανίδης, Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γαλάνης, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτικής «Κλείδα» και Γεώργιος Κωνσταντίνου, Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Ο Ματθαίος ο Βατοπαιδινός αποτελεί μία εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της Βατοπαιδινής ψαλτικής παράδοσης. Υπήρξε ψάλτης, καλλιγράφος κωδικογράφος, μεγάλος εξηγητής της σημειογραφίας στην σημερινή γραφή, υπέροχος μελοποιός και απαράμιλλος διδάσκαλος της ψαλτικής τέχνης. Δραστηριοποιείται μουσικά αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια μετά τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 19ου αιώνα στην Μονή Βατοπαιδίου έως την κοίμησή του. Είναι από τους σπουδαιότερους μουσικούς κωδικογράφους, σώζονται 58 δικοί του κώδικες από τους οποίους οι 28 στην Μονή Βατοπαιδίου. Η ψαλτική του δραστηριότητα στο Άγιον Όρος ήταν πολλαπλή και πολυσήμαντη.

Δείτε όλες τις μουσικές συνθέσεις σε music video στο YouTube εδώ:

https://bit.ly/32v8IAE 

Κατεβάστε ολόκληρο το album από εδώ: 

https://orcd.co/mattheosvatopedinoslive 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων