08/11/2021 08/11/2021 Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου εχθές βράδυ επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρος (παλαιό εορτολόγιο), η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την εν συνεχεία πανηγυρική Τράπεζα. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδει από αιώνων η Βατοπαιδινή Αδελφότητα στον άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη και Μεγαλομάρτυρα, καθώς ένα από τα παρεκκλήσια του...
08 Νοεμβρίου, 2021 - 16:09
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2021 - 16:30

Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Μονή Βατοπαιδίου

Διαδώστε:
Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Μονή Βατοπαιδίου

Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου εχθές βράδυ επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρος (παλαιό εορτολόγιο), η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την εν συνεχεία πανηγυρική Τράπεζα.

Ιδιαίτερη τιμή αποδίδει από αιώνων η Βατοπαιδινή Αδελφότητα στον άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη και Μεγαλομάρτυρα, καθώς ένα από τα παρεκκλήσια του Καθολικού της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο.

Κατ΄ έθος μετά το πέρας της Τραπέζης η απόλυση έγινε εντός του παρεκκλησίου του Αγίου.

Δείτε στιγμιότυπα και φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου

Κατά τα μεσοβυζαντινά χρόνια προστέθηκε βορείως της λιτής παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Δημήτριο. Ο ναός ανήκει στον τύπο του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου, από τον οποίο έχουν παραληφθεί τα παραβήματα. Ως πρόθεση και διακονικό χρησίμευαν δύο μικρές κόγχες στους πλάγιους τοίχους του Αγίου Βήματος, ενώ σε μεταγενέστερη εποχή προστέθηκε στην βορειανατολική γωνία ένας μικρός θολωτός χώρος που λειτουργούσε ως πρόθεση. Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων του ναού παρουσιάζουν πλούσια διάρθρωση, καθώς διαθέτουν παραστάδες -πλήν του νοτίου που είναι προγενέστερος- και κοσμήτη στο σημείο γενέσεως της θολοδομίας. Εξωτερικά ο βόρειος και ο δυτικός τοίχος διακοσμούνται με τυφλά αψιδώματα, ενώ ο φωτισμός επιτυγχάνεται με ένα δίβηλο άνοιγμα και δύο μονόλοβα παράθυρα στον πρώτο από αυτούς. Ο οκταγωνικός τρούλλος είναι κατασκευασμένος από πλίνθους και έχει οριζόντιο γείσο. Οι τοιχογραφίες του Ναού έγιναν από τον Κοσμά τον Λήμνιο το 1721 μιμούμενος μακεδονικά πρότυπα.

 

Δείτε φωτογραφίες του παρεκκλησίου ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων