27/06/2022 27/06/2022 Με σεμνοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη των Αγιορειτών Πατέρων στην Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων του Αγιωνύμου Όρους. Της Ιεράς Πανήγυρης, την Κυριακή Β’ Ματθαίου προέστη ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος προσκλήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι. Μονής Γέροντος Ναθαναήλ, έλκοντος κοινή μετ’ αυτού την καταγωγή...
27 Ιουνίου, 2022 - 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2022 - 17:36

Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ι. Πανήγυρη των Αγιορειτών Πατέρων στην Ι.Μονή Ιβήρων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ι. Πανήγυρη των Αγιορειτών Πατέρων στην Ι.Μονή Ιβήρων

Με σεμνοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη των Αγιορειτών Πατέρων στην Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων του Αγιωνύμου Όρους. Της Ιεράς Πανήγυρης, την Κυριακή Β’ Ματθαίου προέστη ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος προσκλήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι. Μονής Γέροντος Ναθαναήλ, έλκοντος κοινή μετ’ αυτού την καταγωγή από την Κω, ως και πνευματικού αδελφού, συμμοναστού και φίλου παιδιόθεν του Μητροπολίτη.

Σημειώνεται δε, ότι ο Σεβασμιώτατος βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος, όπου προ διημέρου προέστη ομοίως της Ιεράς Πανηγύρεως και της ολονυκτίου Αγρυπνίας της Συνάξεως της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας του «Άξιόν Εστι», στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Επιστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της Πανηγύρεως των Αγιορειτών Πατέρων, χειροθέτησε στον Πνευματικό, τον αδελφό της Σεβασμίας Μονής των Ιβήρων Ιερομόναχο Αθανάσιο.

Ο κοινός εορτασμός των Οσίων Πατέρων του Αγίου Όρους αρχίζει με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους από τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος «προτροπή και αξιώσει της Ιεράς και κοινής Συνάξεως πάντων των Μοναστηριακών του Αγίου Όρους Πατέρων», έφερε εις πέρας το θεοφιλές του έργο.

Η Ακολουθία και το εγκώμιο τυπώθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου το 1847 «διά συνδρομής της Σεβάσμιας ομηγύρεως των εν Άθω Πατέρων», σε πεντακόσια περίπου αντίτυπα, και προς «κοινήν των Μοναχών και πάντων των Ορθοδόξων Λαικών Χριστιανών ωφέλειαν». Την αρχική ασματική ακολουθία του Οσίου Νικοδήμου, συμπλήρωσε με αναφορές σε περισσοτέρους Αγίους, ο σύγχρονος Αγιορείτης υμνογράφος μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Πολύ ενωρίτερα και συγκεκριμένα το έτος 1796 αγιογραφήθηκε και η πρώτη χρονολογημένη εικόνα της Συνάξεως των Αθωνιτών Πατέρων η οποία ευρίσκεται στο αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου στις Καρυές. Περί το 1800 μ.Χ. αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγιορειτών Αγίων, που ευρίσκεται στην αίθουσα των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος, ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο τέμπλο του Ιερού Ναού του Πρωτάτου.

Απολυτίκιον των Αγίων

Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Τους του Άθω πατέρας και αγγέλους εν σώματι, Ομολογητάς και Οσίους, Ιεράρχας και Μάρτυρας, τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, μιμούμενοι αυτών τας αρετάς, η του Όρους πληθύς πάσα των Μοναστών, κραυγάζοντες ομοφώνως· δόξα τω στεφανώσαντι υμάς, δόξα τω αγιάσαντι, δόξα τω εν κινδύνοις ημών προστάτας δείξαντι.

 

Μέγας Εσπερινός

Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων