15/11/2021 15/11/2021 Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Εφραίμ μίλησε υπό το θέμα «Η συμβολή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού» στο πλαίσιο του Γ’ Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Στο τέλος της ομιλίας του, ο...
15 Νοεμβρίου, 2021 - 12:24
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2021 - 13:17

Ο Τούρκος που πυροβόλησε την Παναγία και η Επανάσταση

Διαδώστε:
Ο Τούρκος που πυροβόλησε την Παναγία και η Επανάσταση

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Εφραίμ μίλησε υπό το θέμα «Η συμβολή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού» στο πλαίσιο του Γ’ Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Γέροντας δέχθηκε ερωτήσεις με το γενικότερο θέμα του Συνεδρίου να αφορά τη συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία τους από τον Τουρκικό ζυγό.

Μεταξύ άλλων, ο αγιορείτης Καθηγούμενος έκανε λόγο για τη συμβολή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην αντιμετώπιση του αφανισμού της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων επί Τουρκοκρατίας, κάτι που θα ήταν πολύ επιζήμιο για την πορεία του Γένους. Στο μεταξύ, πολλές σημαντικές προσωπικότητες της Μονής Βατοπαιδίου συνέβαλλαν έμπρακτα στην ίδια την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με συνεχείς ενέργειες, μετακινήσεις και μέριμνες. Αλλά ακόμη και η βατοπαιδινή Παναγία η Πυροβοληθείσα στην πύλη της Μόνης υπέφερε τον Απρίλιο 1822 απο τη μανία και το βόλι του τούρκου κατακτητή, όταν την πυροβόλησαν στο δεξί χέρι Της, αλλά η θεία δίκη ενήργησε και πάταξε τους διώκτες της Μητέρας του Άθωνα. “Μόλις πυροβόλησε το δεξί χέρι της Παναγίας, αμέσως έπεσε κάτω και άφρισε μπροστά στην πύλη” όπως αναφέρει το ιστορικό χειρόγραφο για τον στρατιώτη του τουρκικού αποσπάσματος και δεν παραλείπει να το επισημάνει ο Γέροντας στην ομιλία του. Ο διώκτης, ύστερα, πήγε απο μόνος του και εκρεμάσθη εκεί σε ένα δένδρο στο λιβάδι της Μονής. Αυτός ήταν ο ανιψιός του λοχαγού των Τούρκων που πήγαν να καταπατήσουν το Βατοπαίδι και είχαν σκοπό ακόμη και τα μολύβια να πάρουν και όχι μόνον τα κειμήλια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων