16/10/2020 16/10/2020 Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση και τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, η υποδοχή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη ευκαιρία των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού. Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην πύλη της Μονής ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και η Αδερφότητα...
16 Οκτωβρίου, 2020 - 20:03
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2020 - 21:57

Οι πνευματικοί σύνδεσμοι των Μετεώρων και του Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Οι πνευματικοί σύνδεσμοι των Μετεώρων και του Αγίου Όρους

Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση και τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, η υποδοχή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη ευκαιρία των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην πύλη της Μονής ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και η Αδερφότητα της Μονής, εν συνεχεία εν πομπή προσήλθαν στο Καθολικό της Μονής όπου εψάλλει δέηση σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

 

 

 

 

Ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να προσέλθει και να προεξάρχει της λαμπράς για την Μονή πανηγύρεως. Στην προσφώνηση του ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στους πνευματικούς και ιστορικούς συνδέσμους των Μετεώρων και του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα με τη Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου καθώς ο άγιος Ιωάσαφ ο Μετεωρίτης, εκ των κτητόρων του Μεγάλου Μετεώρου διέμεινε για έτη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, σύμφωνα και με τις ιστορικές πηγές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία και την πνευματική κληρονομιά της Μονής με αφορμή τον βίο του εορταζομένου Αγίου και τα Θεομητορικά σεβάσματα τα οποία έχουν από αιώνων αποτεθησαυριστεί στην Μονή, μεταξύ των οποίων η Αγία Ζώνη, η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας και άλλες θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου και Ιερά χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα Λείψανα Αγίων γνωστών αλλά και αφανών για τον κόσμο, όχι όμως για τον Κύριο, ο Όποιος τους αξίωσε της αγιότητας δια τους αγώνες τους στα πνευματικά παλαίσματα.

Τέλος, ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο και την τιμία συνοδεία του, η οποία αποτελείται από τον Πρωτοσύγκελλο και Καθηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου, και άλλους Μετεωρίτες Καθηγουμένους και Κληρικούς, η παρουσία τους στο Άγιον Όρος, σε έναν τόπο άσκησης και αγιότητας να συμβάλλει στην πνευματική τους ενίσχυση δοξολογούντες τα θαυμάσια του Θεού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος αντιφώνησε τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ εκφράζονται τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς το σεβαστό πρόσωπο του Γέροντα για την πρόσκληση και την ευκαιρία να επισκεφθούν της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή και παρηγοριά η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ και στα Μετέωρα ως πνευματικού της Αδερφότητας της Μονής Ρουσσάνου των Μετεώρων, καθώς πάντοτε αποτελεί ευλογία η παρουσία των Αγιορειτών Πατέρων. Είπε, δε, χαρακτηριστικά πως η Μόνη Βατοπαιδίου είναι μοναδική πανορθοδόξως, αφού αποτελεί το σημαντικότερο Θεομητορικό κειμηλιαρχείο. Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να χαρίζει την χάρη και την ευλογία της ώστε η Βατοπαιδινή Αδερφότητα να ευδοκιμήσει στην κατά Χριστόν ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων