17/04/2024 17/04/2024 Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο: «Πάσχα στο Άγιον Όρος», στην οποία παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό με θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας και...
17 Απριλίου, 2024 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2024 - 13:48

“ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων στην Αγιορειτική Εστία

Διαδώστε:
“ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων στην Αγιορειτική Εστία

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο: «Πάσχα στο Άγιον Όρος», στην οποία παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό με θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας και είναι αποτέλεσμα συνεργασιών με καταξιωμένους και διεθνούς φήμης φωτογράφους, που έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν το Άγιον Όρος και έχουν απαθανατίσει εικόνες από τη λειτουργική ζωή και τον καθημερινό βίο των αγιορειτών πατέρων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεματική επικεντρώνεται στις ακολουθίες και το τυπικό της εβδομάδας των Παθών, της Ανάστασης και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων των μονών, με σημαντικότερες την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστί» την Δευτέρα του Πάσχα καθώς και της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα.

Οι φωτογράφοι των οποίων έργα τους θα παρουσιαστούν είναι οι: Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης [Άγιον Όρος] • † Γιώργος Πούπης • Γιώργος Φουστέρης • Δημήτρης Καρακατσάνης • Tomasz Mościcki [Πολωνία] • Ali Borovali [Τουρκία] • Zbigniew Kosc [Ολλανδία] † Zoran Purger [Σερβία] • Valery Bliznyuk [Ρωσία]

Η έκθεση πλαισιώνεται με εικόνες και κειμήλια παραστάσεων των άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστασης, από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας), και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Πάσχα στο Άγιον Όρος», (Αγιορειτική Ταινιοθήκη, 2006) σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαστεφάνου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 22 Απρίλιου στις 20:00 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Στέλιο Αγγελούδη. Στην τελετή των εγκαινίων θα συμμετάσχουν με μονωδίες φοιτητές της ειδίκευσης «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. με την καλλιτεχνική επιμέλεια – διδασκαλία του Γιώργου Πατρώνα επίκουρου καθηγητή Τ.Μ.Ε.Τ.

Εκθεσιακός χώρος της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109).

Διάρκεια: 22 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2024.

Ώρες λειτουργίας:

* Δευτέρα, Τετάρτη 9:00- 15:00 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-19:00 / Σάββατο 9:00-13:00

* Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη 9:00-19:00 / Μεγ. Πέμπτη 9:00-17:00

* Κλειστά τις Κυριακές, Μεγ. Παρασκευή, Μέγα Σάββατο, Δευτέρα Διακαινησίμου καθώς και στις 7 Μαΐου λόγω μεταφοράς εορτασμού της πρωτομαγιάς.

Είσοδος ελεύθερη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων