21/10/2021 21/10/2021 Αποστολή -‘Αγιο Όρος Ημέρα γεμάτη συγκινήσεις και πνευματική χαρά ήταν η χθεσινή καθώς δώδεκα έτη από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του. Η ανακομιδή των λειψάνων του Γεροντα Ιωσήφ τελέσθηκε από την Βατοπαιδινη αδελφότητα και τον καθηγούμενό της Γέροντα Εφραίμ. Επιμέλεια Κειμένων Νικόλαος Ζαϊμης- Ευγενία Δίτσα...
21 Οκτωβρίου, 2021 - 8:47
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2021 - 22:10

Πνευματική χαρά για την Ανακομιδή των λειψάνων του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού – Αποστολή -(ΒΙΝΤΕΟ – ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)

Διαδώστε:
Πνευματική χαρά για την Ανακομιδή των λειψάνων του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού – Αποστολή -(ΒΙΝΤΕΟ – ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)

Αποστολή -‘Αγιο Όρος

Ημέρα γεμάτη συγκινήσεις και πνευματική χαρά ήταν η χθεσινή καθώς δώδεκα έτη από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του. Η ανακομιδή των λειψάνων του Γεροντα Ιωσήφ τελέσθηκε από την Βατοπαιδινη αδελφότητα και τον καθηγούμενό της Γέροντα Εφραίμ.

Επιμέλεια Κειμένων Νικόλαος Ζαϊμης- Ευγενία Δίτσα

κάμερα -μοντάζ Κώστας Καλπατζίδης

φωτορεπορτάζ Ραφαήλ Γεωργιάδης

 μοντάζ  Μαριάνθη Ματζίρη

Στην Ανακομιδή των Λειψάνων παρέστησαν ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γέροντος, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Γέρων Ελισσαίος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου Γέρων Χριστοφόρος, οι Καθηγούμενοι Αρχιμανδρίτης Παΐσιος της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μονάγρι, Αρχιμανδρίτης Νείλος της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού, ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους π. Γεώργιος Βατοπαιδινός, Αγιορείτες Πατέρες, ιερείς, ιερομόναχοι και διάκονοι.

Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε πνευματικός γεννήτορας και ποδηγέτη της Αδελφότητος και νέος κτήτορας της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ γεννήθηκε στην Δρούσια της επαρχίας Πάφου της νήσου των Αγίων, την 1η Ιουλίου 1921. Το 1936 μετά από θεϊκή κλήση προσήλθε στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου με τις ευχές των γονέων του. Εκεί εκάρη ρασοφόρος μοναχός με το όνομα Σωφρόνιος. Παρέμεινε 10 χρόνια στην Μονή και με την παρότρυνση και ευλογία του Γέροντος Κυπριανού, πνευματικού της Μονής, εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος μετά από μία σύντομη επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Αρχές του 1947 βρίσκεται στην Σκήτη της Αγίας Αννης, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους γνωρίζεται με τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ο οποίος κατόπιν θείας πληροφορίας τον δέχθηκε στην συνοδεία του. Εκεί στην καλύβη του Τιμίου Προδρόμου της Μικρής Αγίας Αννης εκάρη μεγαλόσχημος λαμβάνοντας το όνομα Ιωσήφ το Σάββατο του Λαζάρου του 1948. Το 1951 η συνοδεία μεταφέρθηκε στα ησυχαστικά κελλιά της Νέας Σκήτης κοντά στον Πύργο. Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής κοιμήθηκε οσιακώς την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 1959. Ο αείμνηστος Γέροντας Ιωσήφ ικανοποίησε τον βαθύτατο πόθο της ψυχής του κοντά στον μεγάλο Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή καθώς μαθήτευσε σε έναν πραγματικό ησυχαστή και θεοφόρο ασκητή. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του έζησε σύμφωνα με τις υποθήκες και το παράδειγμά του και συν τω χρόνω μαζεύτηκε κοντά του πολυμελής συνοδία. Το 1989 κατόπιν αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου η συνοδία του ανέλαβε την διοίκηση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, της οποίας υπήρξε νέος κτήτωρ και αναμορφωτής. Ο Γέρων Ιωσήφ ήταν και παρέμεινε ο πνευματικός πατέρας της Μονής Βατοπαιδίου μέχρι και την κοίμησή του, που συνέβη την 1 Ιουλίου 2009. Το σκήνωμά του ετάφη στον περίβολο της Μονής δίπλα από το Καθολικό και ο τάφος του αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αδελφούς της Μονής.

Το www.ope.gr και η ψηφιακή τηλεόραση www.pemptousia.tvβρέθηκε στην χθεσινή ιστορική ημέρα για τη Μονή και ο φακός του φωτογράφου μας Ραφαήλ Γεωργιάδη κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές:

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκίνησε η Ανακομιδή των λειψάνων του Γέροντα Ιωσήφ στη Μονή Βατοπαιδίου

Σε κλίμα συγκίνησης η Aνακομιδή των λειψάνων του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ανακομιδή του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Βατοπαιδινοί ψάλλουν στο Συνοδικό προς τιμήν του Γέροντος

Μετανίζοντας στον παππού Ιωσήφ λίγο πριν την Ανακομιδή

Φωτοστιγμές απο την Ανακομιδή του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων