17/01/2024 18/01/2024 Την μνήμη του Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου και των συν αυτώ Δώδεκα Οσιομαρτύρων τίμησε σήμερα Τετάρτη 17/01/24 (04/01/24 π.ε.), προπαραμονή των Θεοφανείων με το παλαιό Ημερολόγιο η Βατοπαιδινή Αδελφότητα.  Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο καθολικό της Μονής, ο Καθηγούμενος της Μονής Γέρων Εφραίμ, πατέρες της Μονής καθώς και προσκυνητές...
17 Ιανουαρίου, 2024 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2024 - 15:07

Προσκύνημα και δέηση στον τόπο μαρτυρίου του Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του Βατοπαιδινού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Προσκύνημα και δέηση στον τόπο μαρτυρίου του Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του Βατοπαιδινού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Την μνήμη του Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου και των συν αυτώ Δώδεκα Οσιομαρτύρων τίμησε σήμερα Τετάρτη 17/01/24 (04/01/24 π.ε.), προπαραμονή των Θεοφανείων με το παλαιό Ημερολόγιο η Βατοπαιδινή Αδελφότητα.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο καθολικό της Μονής, ο Καθηγούμενος της Μονής Γέρων Εφραίμ, πατέρες της Μονής καθώς και προσκυνητές μετέβησαν στον τόπο του Μαρτυρίου του Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του Βατοπαιδινού, προσεκύνησαν στο παραπλεύρως ανεγερθέν, προς τιμή των Οσιομαρτύρων, ναΰδριο και ανέπεμψαν δέηση επί του τόπου του μαρτυρίου.

Ο Όσιος Ευθύμιος διετέλεσε ηγούμενος κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνος της Μονής Βατοπαιδίου σε μιά κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους. Μετά τη σύνοδο της Λυών το 1274, όπου υποστηρίχθηκε η ένωση των Εκκλησιών, οι λατινόφρονες απεσταλμένοι του αυτοκράτορος Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου (1259-1282) και του πατριάρχου Ιωάννου ΙΑ΄ Βέκκου (1275-1282), θέλησαν να πείσουν τους Αγιορείτες μοναχούς για τα αιρετικά δόγματα. Τούτο συνέβη περί το 1279/1280. Ο όσιος Ευθύμιος «εχόμενος στερρώς των ορθοδόξων παραδόσεων ήλεγξε τους λατινόφρονας». Γι’ αυτό, κατά τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, «δεθείς με άλυσιν, κατεποντίσθη υπ’ αυτών εν τη θαλάσση του Καλαμιτζίου». Κατά δε τον Μανουήλ Γεδεών, «Ευθύμιον δε τον ηγούμενον δήσαντες αλύσει πέραν της θαλάσσης εις το παραθαλάσσιον, Καλλαμίτζιον καλούμενον, επάνω υφάλου πέτρας εάσαντες απεπνίγη ο αοίδιμος». Οι δώδεκα ομόφρονες μαθητές του, λόγιοι ιερομόναχοι και υποτακτικοί του γενναίου ηγουμένου τους είχαν κι αυτοί μαρτυρικό τέλος.

(Πηγή: vatopedi.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων