27/11/2022 27/11/2022 «Το Άγιο Όρος έχει μια ιδιαίτερη, συμβολική αξία, καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία Οικουμενικής Ενότητας, καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε Μονές, άλλοι σε Σκήτες, άλλοι σε Κελιά». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων,...
27 Νοεμβρίου, 2022 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2022 - 18:18

Στο Άγιον Όρος αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Διαδώστε:
Στο Άγιον Όρος αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

«Το Άγιο Όρος έχει μια ιδιαίτερη, συμβολική αξία, καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία Οικουμενικής Ενότητας, καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε Μονές, άλλοι σε Σκήτες, άλλοι σε Κελιά». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, όπου πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.

Στην επίσημη αντιπροσωπεία του θεσμού εκτός του Γενικού της Γραμματέα συμμετέχουν ακόμη ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας, κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης,

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου επισκέφτηκε τις Καρυές, την πρωτεύουσα της Μοναχικής Πολιτείας του Αγίου Όρους, όπου ξεναγήθηκε στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ οι βουλευτές προσκύνησαν την θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν».

Στη συνέχεια ακολουθούσε το παραδοσιακό κέρασμα στην Ιερά Κοινότητα και θερμή υποδοχή και προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, Γέροντα π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη. Η Ιερά Επιστασία αποτελείται από τους Επιστάτες: Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος π. Θεόφιλος, Μονή Φιλοθέου, Γέρων π. Νικηφόρος, Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος π. Ιερώνυμος.

Στην αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανέφερε «Άγιε Πρώτε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε κι εσάς, και τους Αγίους Συνεπιστάτες, για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε εδώ στην έδρα του Αγίου Όρους στις Καρυές, στο Πρωτάτο, στην Ιερά Επιστασία. Με ιδιαίτερη χαρά, θα έλεγα και με συγκίνηση και με δέος, προσερχόμαστε τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο περιβόλι της Παναγίας, σε αυτόν το μοναδικό τόπο, που εδώ και πάνω από 1000 χρόνια υπάρχει η ορθόδοξη μαρτυρία. Εδώ που έχουνε μονάσει χιλιάδες μονάχοι και με τον οσιακό τρόπο ζωής τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ταπεινοφροσύνης. Ως ταπεινοί προσκυνητές ερχόμαστε κι εμείς, -απεκδυθήκαμε κάθε κοσμική εξουσία, κάθε εγκόσμια δόξα πριν μπούμε στο περιβόλι της Παναγιάς- εκζητούντες κι εμείς από την προστάτιδα του Αγίου Όρους, την Κυρία Θεοτόκο, την μεσιτεία της για να υπάρξει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και κυρίως ειρήνευση στην γηραιά ήπειρο, εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται, δυστυχώς, ανάμεσα σε δύο ορθόδοξος λαούς, σε δύο χώρες που είναι και μέλη της ΔΣΟ, τη Ρωσία και την Ουκρανία»

Ορθοδοξία και εθνική ταυτότητα των Βαλκάνιων λαών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε εκφράζοντας τη χαρά του «γιατί το Άγιο Όρος στην υπερχιλιετή διαδρομή του, με την Ορθοδοξία της οποίας είναι σημείο αναφοράς, συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Βαλκάνιων Ορθοδόξων, κατά τους πολλούς αιώνες της μακράς οθωμανικής δουλείας. Γι’ αυτό, με αφορμή πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία και θα εκδώσουμε έναν αφιερωματικό τόμο για το Άγιο Όρος και την ακτινοβολία του κατά τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού μέχρι την απελευθέρωσή του το 1912.

Το Άγιο Όρος, είναι στην ελληνική επικράτεια, είναι εδώ και ο αναπληρωτής διοικητής, ο κ. Κασμίρογλου, και υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αλλά, δεν λησμονούμε, όμως, ότι είναι αυτοδιοίκητο, το οποίο το σεβόμαστε και ως ελληνική πολιτεία, και το σέβεται βεβαίως και η υπερεθνική ένωση στην οποία ανήκουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτούς τους λόγους και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για τη θερμή υποδοχή. Να προσεύχεστε και για τα έργα τα δικά μας και να μου επιτρέψετε να σας προσφέρω εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών τον τόμο αυτόν για την Αγία Σοφία, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού από την Κίνα μέχρι τη Σκωτία».

Στις Καρυές, ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές της ΔΣΟ επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου τους υποδέχτηκε ο αντιπρόσωπός τους στην Ιερά Επιστασία, π. Γαβριήλ.

Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Πρόδρομο και προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής.
Ακολούθως, μετέβησαν στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί, όπου τους υποδέχθηκε στο συνοδικό ο δικαίος π. Αθανάσιος.
Τέλος, η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών έγινε δεκτή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Νικόδημο και ενημερώθηκε για την ιστορία της μονής.

Δείτε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων