31/08/2020 31/08/2020 Τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού εόρτασαν για πρώτη φορά επισήμως φέτος, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η εορτή είναι η πρώτη μετά την επίσημη εγγραφή του Οσίου στις Αγιολογικούς Δέλτους από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020.  Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ...
31 Αυγούστου, 2020 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2020 - 17:48

Συνοδικό επί τη μνήμη Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

Διαδώστε:
Συνοδικό επί τη μνήμη Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

Τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού εόρτασαν για πρώτη φορά επισήμως φέτος, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η εορτή είναι η πρώτη μετά την επίσημη εγγραφή του Οσίου στις Αγιολογικούς Δέλτους από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020.

Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τιμάται στο Άγιο Όρος και όλως ιδιαιτέρως στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, καθώς η Βατοπαιδινή Αδερφότητα προέρχεται από τη ρίζα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, αφού ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός, όπως και ο άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και οι μακαριστοί Γέροντες Εφραίμ Φιλοθεΐτης και Χαράλαμπος Διονυσιάτης υπήρξαν μέλη της συνοδείας του οσίου Πατρός και μαζί με άλλες οσιακές αγιορείτικες μορφές επάνδρωσαν Μονές εντός και εκτός Αγίου Όρους.

Ανήμερα της εορτής το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισαίο, ο οποίος προσήλθε με πολυμελή συνοδεία για να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις προς τιμή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και άλλους αγιορείτες πατέρες και κληρικούς από την Ελλάδα.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής. Εκεί μίλησαν , ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισαίος,  ο Καθηγούμενο της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

Ο Γέρων Εφραίμ ο Βατοπαιδινός, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευλογία για την Μονή να εορτάζει για πρώτη φορά τον Όσιο Ιωσήφ, υπογραμμίζοντας ότι η αδελφότητα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου έχει τις ρίζες στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Ευχαρίστησε επίσης, τον Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως, τον  Γέροντα Ελισαίο και τους Αγιορείτες πατέρες που προσήλθαν στην πανήγυρη.

Ο Γέρων Ελισαίος μίλησε για την οσιακή βιωτή του Αγίου και την πατερική και ησυχαστική διδασκαλία του, εξήρε τις αρετές του, κυρίως την υπακοή και τη νήψη και σημείωσε χαρακτηριστικά τον σεβασμό του μακαριστού γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη προς τον Όσιο Ιωσήφ.

Τέλος ο Πρωτοπρεσβύτερος  Νικόλαος αναφέρθηκε στην θεολογική σκέψη του Οσίου χαρακτηρίζοντάς ως έναν νέο νηπτικό πατέρα της Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων