20/10/2019 20/10/2019 Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέσθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας. Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός...
20 Οκτωβρίου, 2019 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2019 - 12:16

Τα εγκόλπια- «δώρα» στον Οικ. Πατριάρχη

Διαδώστε:
Τα εγκόλπια- «δώρα» στον Οικ. Πατριάρχη

Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέσθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.

Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός μνημονεύοντας τους κτήτορες του Καθολικού και τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του και απηύθυνε ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Αγιορείτικες Μόνες αλλά και του προσέφερε εκ μέρους της Ξενοφωντινής αδελφότητας το εικόνισμα των εν Κωνσταντινούπολη και Άγιον Όρος Αγίων, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι ο σύνδεσμος των δύο τόπων. Προσέφερε ακόμα εγκόλπια τα οποία φιλοτέχνησαν αγιορείτες πατέρες.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο εσχατολογικό νόημα του Ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής.

Μίλησε για τη σημαντική θέση των ιερών ναών επειδή φιλοξενούν τα μυστήρια του Θεού. «Στους ναούς τα πάντα είναι φωτεινά επειδή παραπέμπουν στη βασιλεία των εσχάτων» τόνισε ο Παναγιώτατος.

Πρόσθεσε επίσης για τα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής που περιμένουν ένα λιβάνι, το Χριστός Ανέστη, ένα «αιωνία η μνήμη», λίγα άνθη. Συνεχάρη δε το Γέροντα Αλέξιο διότι έθεσε το έλεος του Θεού ενώπιον της μοναστικής αδελφότητας. Προσέφερε δε στον Γέροντα Αλέξιο δώρα, ένα επιστήθιο Σταυρό και ενα χερνιβόξεστο (σ.σ. ειδικό σκεύος το οποίο αποτελείται από την κανάτα και τον δίσκο) για την Ιερά Μονή.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος 

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων