11/02/2020 11/02/2020 Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη τιμήθηκε, χθες, η μνήμη του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Εφραίμ. Την παραμονή της εορτής έγινε η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου. Στην προσφώνησή του, στο Καθολικό της Μονής, ο Καθηγούμενος...
11 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2020 - 22:00

Τα Ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Τα Ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη τιμήθηκε, χθες, η μνήμη του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Εφραίμ.

Την παραμονή της εορτής έγινε η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου. Στην προσφώνησή του, στο Καθολικό της Μονής, ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, καλωσορίζοντας τον Θεοφιλέστατο ανέφερε: “Μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μας, γιατί σε υποδεχόμαστε για πρώτη φορά ως Επίσκοπο Ευμενείας. Τα έφερε έτσι ο χρόνος που εσύ να έρχεσαι ως Επίσκοπος στο Άγιον Όρος που τόσον αγάπησες, που τόσο έχεις στην καρδιά σου. Έζησες εδώ και θέλεις να μεταφέρεις εκεί που είσαι την ακραιφνή αγιορείτικη πνευματική ζωή”.

Στην αντιφώνηση του ο Θεοφιλέστατος, βαθιά συγκινημένος, τόνισε: “Όταν κάποιος έρχεται στο σπίτι του, δεν χρειάζεται υποδοχή. Σέβομαι όμως τα θέσμια του Αγίου Όρους και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Κοντά στους αδελφούς μου. Εδώ στο θρονί της Παναγίας μας”.

Ακολούθως ο Γέροντας Εφραίμ του δώρισε μια Βατοπαιδινή ράβδο, ως ενθύμιο της επισκέψεως του.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού, ακολούθησε στο Συνοδικό της Μονής το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα. Εκεί η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, με ψήφισμά της, τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό της Μονής, ως Μέγα Ευργέτη, τον κ. Φοίβο Χριστοδουλίδη. 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, τόνισε προς τον κ. Χριστοδουλίδη πως: “Όταν τα μανιασμένα κύματα του πειρασμού, χτυπούσαν τη Μονή, ενώ πολλοί είχαν ευεργετηθεί και ευλογηθεί, έφυγαν. Ελάχιστοι, γνήσιοι, έμειναν δίπλα να την στηρίξουν. Ένας από αυτούς ήσασταν και εσείς”.

Τα ονομαστήρια του Γέροντα Εφραίμ, τίμησε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος στο χαιρετισμό του στο Συνοδικό ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι εξαιρετική η τιμή και η χαρά που βρίσκομαι σε αυτή την πανήγυρη. Ο Γέροντας είναι κοντά στους ένστολους με τις προσευχές του. Και δηλώνω πως ο αξιακός κώδικας των ένστολων είναι κοντά στην Εκκλησία, κοντά στην πατρίδα. Με τις προσευχές και τις ευλογίες του Γέροντα προσπαθούμε να επιτελούμε όσο γίνεται καλύτερα το καθήκον μας”.

Τόσο στην αγρυπνία, όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Γέροντας Εφραίμ, έψαλλε η χορωδία «Τρόνος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας υπό την διεύθυνση του Αρχιδιακόνου Μιχαήλ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο Συνοδικό της Μονής, ο Γέροντας Εφραίμ μίλησε πως τους παρεβρισκόμενος, τονίζοντας πως: “Ένας πνευματικός πατέρας, ένας Γέροντας, δεν έχει σκοπό να εξυπηρετηθεί σε κάτι. Δεν έχει υπαλλήλους για να τον εξυπηρετούν, αλλά έχει ανθρώπους που τους έστειλε ο Θεός. Και πρέπει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα πάθη και τις επιθυμίες. Και ακριβώς πρέπει να προτοστατήσει ο Γέροντας για να πείσει ώστε να οικειοποιηθούν αυτή την προσπάθεια οι πατέρες”.

Ευθύς αμέσως, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, οποίος προσήλθε στη Μονή για να ευχηθεί στον Γέροντα. “‘Ήρθα εδώ σήμερα για να συνεορτάσω με τον Γέροντα του ελέους, τον Γέροντα της αγάπης, με τον Γέροντα της ταπείνωσης, με τον Γέροντα των φυλακών, με τον Γέροντα της ανεξικακίας. Και όλα αυτά τα λέω γιατί τα έχω εντοπίσει μέσα στην πολύχρονη σχέση την πνευματική που έχω με τον Γέροντα Εφραίμ και που ο Γέροντας με τιμάει με την προσωπική του αγάπη και φιλία”.

Δείτε το βίντεο: 

Επιμέλεια: Νικόλαος  Ζαΐμης

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Διαβάστε επίσης

Τα Ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΦΩΤΟ)

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων