23/09/2023 23/09/2023 Η Παναγία η Παντάνασσα, η Βασίλισσα των Πάντων όπως σημαίνει το όνομά της εορτάζει αύριο Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Τη μνήμη της τιμά και φέτος το Μετόχι του Αγίου Νικολάου, της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, εκεί όπου ενώνεται η λίμνη Βιστωνίδα με το Θρακικό πέλαγος. Η Σύναξη της Παναγίας της Παντάνασσας θα τιμηθεί και φέτος σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, στο Μετόχι της Ιεράς...
23 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2023 - 12:14

Τη Σύναξη της Παναγίας Παντάνασσας τιμά το Μετόχι της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος

Διαδώστε:
Τη Σύναξη της Παναγίας Παντάνασσας τιμά το Μετόχι της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος

Η Παναγία η Παντάνασσα, η Βασίλισσα των Πάντων όπως σημαίνει το όνομά της εορτάζει αύριο Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Τη μνήμη της τιμά και φέτος το Μετόχι του Αγίου Νικολάου, της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, εκεί όπου ενώνεται η λίμνη Βιστωνίδα με το Θρακικό πέλαγος.

Η Σύναξη της Παναγίας της Παντάνασσας θα τιμηθεί και φέτος σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, στο Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος στη λίμνη Βιστωνίδα αυτό το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 θα τελεστεί Εσπερινός

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί:
Όρθρος: 06:30 – 08:30
Θεία Λειτουργία : 08:30-10:30

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Παντανάσσης.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί Σύναξη κατά την οποία θα μιλήσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ για πνευματικά θέματα.

Η Ιστορία της Ιεράς Μονής

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στην Ξάνθη, είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Και τα δυο έχουν από ένα ναό. Στο ένα βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο άλλο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας εκεί όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα, πιστό αντίγραφο εκείνης που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Το Μετόχι της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος καθώς είναι φάρος πνευματικός και φάρος Ορθοδοξίας και πίστης.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Παντάνασσας

Η εικόνα χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.  Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει τον καρκίνο. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.

Σύμφωνα με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό για να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρό­σωπο της Θεοτόκου και μια αόρατη δύναμη έριξε τον νεαρό κάτω. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους μοναχούς ότι επιδιδόταν στην μαγεία. Με την θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας της Παντάνασσας ο νέος έγινε πιστός και μετανόησε.

Ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στο Πόρτο Λάγος μόναζε κάποιος Ασκητής. Η περιοχή ανήκε σε έναν μπέη.  Όταν η κόρη του αρρώστησε θεραπεύθηκε με τις προσευχές του Ασκητή.

Ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Μεγίστης Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο  παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία η οποία τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Ανάμεσα σε δυο νομούς, σε μια λίμνη και ένα πέλαγος

Ο Άγιος Νικόλαος  και η Παναγία Παντάνασσα βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος στα όρια των νόμων Ξάνθης και Ροδόπης στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος.

Μια ξύλινη πεζογέφυρα τα συνδέει μεταξύ τους τα δύο νησάκια και μια δεύτερη είναι η διέξοδός τους προς τη στεριά.

Η λίμνη Βιστωνίδα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και είναι υδροβιότοπος προστατευόμενος από τη σύμβαση Ramsar. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 227 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια.

Ἀπολυτίκιον

Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Εικών χαριτόβρυτε της Παντανάσσης σεπτή, τούς πόθω την χάριν σου επιζητούντας θερμώς, περίσωζε Δέσποινα· λύσον τάς περιστάσεις των εις σε προστρεχόντων· φρούρησον την σήν ποίμνην, εκ παντοίων κινδύνων, τήν επικαλουμένην αεί, την σήν αντίληψιν.

Φωτογραφίες: ope.gr/Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων