29/06/2021 29/06/2021 Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου το βιβλίο «Άνθρωπος και Θεάνθρωπος – Μελετήματα Ορθοδόξου Θεολογίας» του Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (Πόποβιτς) σε μετάφραση από τα σερβικά του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς. Ο λόγος του Αγίου Ιουστίνου είναι πάντα επίκαιρος. Συσχετίζει την παιδεία με την αγιότητα με έναν άρρηκτο τρόπο. Γράφει: «Μόνο ο άγιος είναι...
29 Ιουνίου, 2021 - 13:29
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 13:15

Βιβλίο: «Άνθρωπος και Θεάνθρωπος – Μελετήματα Ορθοδόξου Θεολογίας»

Διαδώστε:
Βιβλίο: «Άνθρωπος και Θεάνθρωπος – Μελετήματα Ορθοδόξου Θεολογίας»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου το βιβλίο «Άνθρωπος και Θεάνθρωπος – Μελετήματα Ορθοδόξου Θεολογίας» του Αγίου Ιουστίνου του Τσέλιε (Πόποβιτς) σε μετάφραση από τα σερβικά του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς.

Ο λόγος του Αγίου Ιουστίνου είναι πάντα επίκαιρος. Συσχετίζει την παιδεία με την αγιότητα με έναν άρρηκτο τρόπο. Γράφει: «Μόνο ο άγιος είναι ο αληθινός διδάσκαλος και παιδαγωγός, αληθινός «διαφωτιστής», και μόνον η αγιότητα είναι ο αληθινός φωτισμός. Αυτή είναι η ευαγγελική αλήθεια, την οποία αποκάλυψε ο Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός και την οποία διαφύλαξε η Ορθοδοξία. Ακούστε τον ορθόδοξο λαό μας, εισέλθετε στο ιερό της ψυχής του. Δεν βλέπετε ότι αυτός έχει ταυτίσει την έννοια της παιδείας με την έννοια της αγιότητας, την έννοια του διδασκάλου (φωτιστού) με την έννοια του αγίου; […] Από τους διδασκάλους και παιδαγωγούς ο λαός μας ζητεί πρωτίστως την αγιότητα. Όπου δεν την βρίσκει, εκεί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε παιδεία. Η αίσθηση και η αντίληψη αυτή της παιδείας ως αγιότητας, ως φωτισμού υπό το φως του Χριστού, έγινε πλέον συνείδηση του ορθόδοξου λαού μας. Αυτός δεν θέλει μιαν επιδερμική, μηχανική ευρωπαϊκή παιδεία, μιαν εξωτερική διαφώτιση, αλλά θέλει την παιδεία των Αγίων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας».

Για να διαβάσετε τον πρόλογο του βιβλίου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, πατήστε εδώ Popovits_Theanthropos

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες, πατήστε ΕΔΩ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων