09/01/2019 09/01/2019 Συνέρχεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να συζητήσει θέματα ημερησίας διατάξεως. Κατά  τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων  το ουκρανικό ζήτημα και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Αναφορικά με τις προωθούμενες κυβερνητικές...
09 Ιανουαρίου, 2019 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2019 - 8:12

Δεύτερη ημέρα για τη ΔΙΣ- Σε στάση αναμονής για τις κυβερνητικές προτάσεις η Εκκλησία

Διαδώστε:
Δεύτερη ημέρα για τη ΔΙΣ- Σε στάση αναμονής για τις κυβερνητικές προτάσεις η Εκκλησία

Συνέρχεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να συζητήσει θέματα ημερησίας διατάξεως. Κατά  τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων  το ουκρανικό ζήτημα και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Αναφορικά με τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές, πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιεράρχες και Ιερείς, μετά και το πέρας του 12ημέρου, αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα το σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος. Από τις έως τώρα δηλώσεις πάντως, από τη πλευρά της Εκκλησίας διαφαίνεται ότι δεν θα γίνει δεκτή οιαδήποτε αλλαγή ούτε στο μισθολογικό, ούτε θέματα που αφορούν στο «ουδετερόθρησκο» ή την απαλοιφή από το Σύνταγμα των προτάσεων που αφορούν στην οικογένεια.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί αποτελεί η αποφασιστική στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θέμα.

Κυβερνητικά στελέχη από την άλλη διαμηνύουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει κανονικά.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην πρώτη Συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ακολούθως αναγνώσθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 119/24.12.2018 Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικό με την εκλογή του Πρώτου Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως και το σχετικό Γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την παραπομπή του θέματος, της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε υπό του Θεοφιλεστάτου Αρχιγραμματέως για την πραγματοποιηθείσα καταβολή οικονομικού βοηθήματος πεντακοσίων ευρώ σε τριακόσιες πυρόπληκτες οικογένειες των περιοχών Μάτι, Ραφήνας και Κινέττας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψιν τις σχετικές εισηγήσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ενέκρινε: α) Το σχέδιο Μηνύματος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και β) την έκδοση Εγκυκλίου Σημειώματος σχετικού προς την διοργάνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, για το σχολικό έτος 2018-2019, με θέμα: «200 χρόνια από το 1821».

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του τηλεοπτικού Σταθμού OPEN BEYOND για παραχώρηση χρόνου στο πρόγραμμα του Σταθμού για εκπομπές υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αποστείλει σχετικό προς τούτο έγγραφο, διά του οποίου θα εκφράζονται η αποδοχή της προτάσεως και οι ευχαριστίες της Ιεράς Συνόδου.
Τέλος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων