10/01/2019 10/01/2019 Ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, και της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατέληξαν ότι θα μελετήσουν το νομοσχέδιο και την επόμενη εβδομάδα θα το φέρουν στην Επιτροπή, ώστε, η Επιτροπή να το φέρει στην Ιεραρχία. Κόκκινη γραμμή το μισθολογικό. Υπό συζήτηση το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας....
10 Ιανουαρίου, 2019 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2019 - 19:55

Το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Διαλόγου την επόμενη εβδομάδα. Κόκκινη γραμμή το μισθολογικό. Τι δήλωσαν ο Υπουργός και η επιτροπή διαλόγου. (βίντεο)

Διαδώστε:
Το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Διαλόγου την επόμενη εβδομάδα. Κόκκινη γραμμή το μισθολογικό. Τι δήλωσαν ο Υπουργός και η επιτροπή διαλόγου. (βίντεο)
Ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, και της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατέληξαν ότι θα μελετήσουν το νομοσχέδιο και την επόμενη εβδομάδα θα το φέρουν στην Επιτροπή, ώστε, η Επιτροπή να το φέρει στην Ιεραρχία.

Κόκκινη γραμμή το μισθολογικό.

Υπό συζήτηση το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  η επιτροπή έθεσε ερωτήματα στον υπουργό κι εκείνος έδωσε διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όπως άλλωστε ήταν γνωστό. Πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, αναφέρουν ότι δεν προχώρησαν καθόλου στο θέμα το μισθολογικό διότι η επιτροπή το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, ενώ αναφέρθηκαν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Μάλιστα ο υπουργός δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι θα δοθεί στην Επιτροπή Διαλόγου το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για να το μελετήσει και να υπάρξει και άλλη συνάντηση αμέσως μετά. Στη συνέχεια η Επιτροπή το νομοσχέδιο θα το φέρει στην Ιεραρχία.

Την ίδια ώρα, βγαίνοντας από την συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι αναλύθηκαν οι αρχές του νομοσχεδίου και συζήτησαν και θέματα μισθοδοσίας. Την ίδια στιγμή, όμως, η Επιτροπή σε αυτό δεν δίνει έκταση. Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Υπουργού:

 

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, δήλωσε ότι: «Θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της ΙΣΙ». Ακούστε αναλυτικά τη δήλωση του Σεβασμιωτάτου:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Στη σημερινή (10-1-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ζήτησαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων                   κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, το οποίο κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού θα κατατεθεί στην Επιτροπή μας, πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου.

Σημειώνεται ότι από την «πρόθεση για συμφωνία» η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά  και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018.

Νωρίτερα πριν την συνάντηση αυτή ο υπουργός παιδείας είχε προχωρήσει σε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας εφ όλης της ύλης στον News 24/7 και στην εκπομπή Παιχνίδια Εξουσίας με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού. «Θα τους παρουσιάσουμε σήμερα τις προτάσεις μας στην Εκκλησία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας».

Να θυμήσουμε ότι, όπως διεφάνη στις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και κυβερνητικών βουλευτών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα. Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης  λέγοντας ότι «ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, θα προχωρήσει, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Πάντως, οι Ιερείς της χώρας, τόσο εκ μέρους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όσο και οι Ιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν οιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς. Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν, κυρίως οι Κληρικοί της Κρήτης είναι η διαβεβαίωση που έστειλε προς του Ιερείς κατά την κοπή της Πίτας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε το σώμα των Κληρικών της Μητροπόλεως για τις αλλεπάλληλες ενέργειες της Εκκλησίας της Κρήτης και της Συνοδικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως Συνοδικός, περί των μειζόνων θεμάτων τόσο της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όσο και της συνταγματικής αναθεωρήσεως, όπως είναι η προτεινόμενη προσθήκη στα άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», η προτεινόμενη αφαίρεση από το άρθρο 21 του Συντάγματος της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».  Και τους διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά για την εξ αρχής στήριξη όλων των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχου στους Κληρικούς, προκειμένου να μην διαταραχθεί το καθιερωμένο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών, οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας.

Χθες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στις προωθούμενες αλλαγές, με την Εκκλησία της Ελλάδας να αναμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου σε επίπεδο επιτροπής.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων