11/12/2018 11/12/2018 Την ώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνέρχεται σήμερα Τρίτη και θα διαρκέσει ως και την Πέμπτη, οι Συνοδικοί Ιεράρχες έχουν αρκετά ερωτηματικά για το περιεχόμενό της, καθώς στην ενημέρωση που έλαβαν, δεν υπάρχει το θέμα της επιτροπής και οτιδήποτε αφορά στην προωθούμενη συμφωνία. Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στους...
11 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:54
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2018 - 9:33

Αποκλειστικό: Τα αγκάθια της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εκτός ημερήσιας διάταξης το “φλέγον θέμα”

Διαδώστε:
Αποκλειστικό: Τα αγκάθια της σημερινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εκτός ημερήσιας διάταξης το “φλέγον θέμα”

Την ώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνέρχεται σήμερα Τρίτη και θα διαρκέσει ως και την Πέμπτη, οι Συνοδικοί Ιεράρχες έχουν αρκετά ερωτηματικά για το περιεχόμενό της, καθώς στην ενημέρωση που έλαβαν, δεν υπάρχει το θέμα της επιτροπής και οτιδήποτε αφορά στην προωθούμενη συμφωνία.
Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στους Συνοδικούς που θα κληθούν ίσως, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν και οι οποίοι θα είναι τεχνικοί σύμβουλοι και νομικοί.

Θέμα ORTHODOXIA NEWS AGENCY

Η ημερήσια διάταξη για την σημερινή Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνέλθει νωρίς το πρωί , έφτασε στα χέρια των Ιεραρχών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ,δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για το θέμα που περιμένουν όλοι, δηλαδή την προωθούμενη συμφωνία και την σύσταση ειδικής επιτροπής που όλοι περιμένουν.

Την ίδια ώρα όλοι οι Συνοδικοί θέλουν να τεθεί το θέμα.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο από την στιγμή που η ημερήσια διάταξη έφτασε στα χέρια των Συνοδικών διότι όπως λένε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Συνοδικοί Ιεράρχες: “Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα δεινή και δύσκολη θέση διότι , το Οικουμενικό Πατριαρχείο φωνάζει, η εκκλησία της Κρήτης επίσης φωνάζει, η δική μας η αρμοδιότητα είναι διογκωμένη. Λογικά θα ορίσει τα μέλη, θα ορίσει την επιτροπή , θα προτείνει , θα φέρει ανθρώπους για να τους ψηφίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και το να συμφωνήσουμε έτσι στα τυφλά δεν είναι σωστό. Το να αντιδράσουμε πάλι είναι δύσκολο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι αν δεν τους ξέρουμε πως θα τους ψηφίσουμε; Αυτό νομίζουμε είναι λογικό που λέμε”.

Τα θέματα ωστόσο που αναφέρει η ημερήσια διάταξη την οποία έστειλε στους Συνοδικούς Ιεράρχες, η Αρχιεπισκοπή είναι θέματα της σειράς όπως για παράδειγμα:

“Άδειες κληρικών, έγκριση για μια Ιερά Μονή να γίνει γυναικεία, έγκριση ενός ποσού της τάξεως των 3000 ευρώ για να δοθεί σε ένα ίδρυμα , κάποια αιτήματα Μητροπόλεων κλπ”

“Αν τώρα στην συνέχεια των θεμάτων φέρει το φλέγον θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης , πως να ψηφίσουμε λοιπόν εμείς μια επιτροπή αν δεν την έχουμε μελετήσει και δεν την ξέρουμε;” δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι Συνοδικοί Ιεράρχες που αναμένεται να αντιδράσουν σε αυτή την τακτική, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είναι, οι Μητροπολίτες , Μαρωνείας , Μεσογαίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κυθήρων.

Οι Ιεράρχες των Νέων χωρών, παραμένει άγνωστο τι θα κάνουν σε αυτή την φάση, ενώ οι Μητροπολίτες Κορίνθου, Ιωαννίνων και Πατρών αναμένεται να κρατήσουν μια πιο ήπια στάση απέναντι στο θέμα.

Ωστόσο υπάρχει μία επιτροπή από Ιεράρχες η οποία ψηφίστηκε από τον Οκτώβριο του 2017, και αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Διδυμοτείχου, Πειραιώς, Κηφισίας, η οποία επιτροπή ψηφίστηκε από την υπόλοιπη Ιεραρχία για να ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος και όπως λένε οι πηγές του Πρακτορείου Ορθοδοξία :
“Εμείς την επικυρώσαμε και της δείξαμε εμπιστοσύνη, τώρα αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε; θα την αλλάξουμε; Θα κάνουμε άλλη επιτροπή ;Ίσως είναι καλύτερα να διευρυνθεί η πρώτη αλλά όχι να ακυρωθεί.”

Πάντως αν και η ημερήσια διάταξη δεν γράφει απολύτως τίποτα για το θέμα, σίγουρα δε μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να μην το φέρει στην Διαρκή Σύνοδο από την στιγμή που τα περιθώρια στενεύουν και ο ίδιος έχει κάνει αγώνα δρόμου αυτές τις ημέρες.

Η ΔΙΣ θα διαρκέσει τρεις μέρες, Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη. Αν όχι την πρώτη μέρα, σίγουρα μια από τις επόμενες θα φέρει ο Αρχιεπίσκοπος το θέμα προς ψήφιση και θα μπουν σε νέα βάση οι διαδικασίες.

Πάντως όπως γράψαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα ήδη ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με αρκετά πρόσωπα ,όπως νομικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους ειδικούς για να συγκροτήσει μια προτεινόμενη ομάδα. Ήδή έχει δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση να τελιώνει το θέμα αλλά ουσιαστικά είναι δύσκολο να το προχωρήσει αν δεν ληφθούν αποφάσεις από τους Συνοδικούς και δεν γίνουν τα σωστά και μετρημένα βήματα.

Οι στιγμές είναι δύσκολες και το θέμα πολύ σοβαρό για να υπάρχουν εντάσεις οπότε ας ελπίσουμε ότι η ΔΙΣ θα καταφέρει να πάρει αποφάσεις για το καλό της Εκκλησίας.

Φωτογραφία Αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων