11/12/2018 11/12/2018 Αυτή είναι η 8μελής επιτροπή διαλόγου με τη κυβέρνηση που όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της. Σύμφωνα με τις πρώτα σχόλια που είχαμε από Συνοδικούς Ιεράρχες μετά  επικοινωνία μαζί τους , η επιτροπή που ορίσθηκε είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία και όπως μας δήλωσαν χαρακτηριστικά ” σχετικά καλή”. Στην...
11 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2018 - 23:56

H 8μελής επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση.

Διαδώστε:
H 8μελής επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση.

Αυτή είναι η 8μελής επιτροπή διαλόγου με τη κυβέρνηση που όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της.

Σύμφωνα με τις πρώτα σχόλια που είχαμε από Συνοδικούς Ιεράρχες μετά  επικοινωνία μαζί τους , η επιτροπή που ορίσθηκε είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία και όπως μας δήλωσαν χαρακτηριστικά ” σχετικά καλή”.

Στην επιτροπή μετέχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος , Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος  και Κορίνθου κ. Διονύσιος. Όπως είχε υποσχεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο διάλογο θα μετέχει και ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Πρωτοπρ. Γεώργιος Σελλής.

O π. Γεώργιος Σελλής, ερωτηθείς από το πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, τόνισε  ότι δεν έχει λάβει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση για την συμμετοχή του στην επιτροπή διαλόγου, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΙΣΚΕ εμμένει στις θέσεις του και διατηρεί το αρραγές μέτωπό του με τους Κληρικούς της Κρήτης.

Εκτός των προαναφερθέντων, στην επιτροπή μετέχουν επίσης, οι Καθηγητές Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, του πανεπιστήμιου Αθηνών, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλιακμάνης, της Θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης,  ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Βασίλειος Κονδύλης και ο Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Παραλλήλως, η επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες, Κληρικούς και Λαϊκούς οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση της Ι.Σ.Ι ο καρπός του διαλόγου της επιτροπής διαλόγου της επιτροπής αυτής με την πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας προς τελική έγκριση.

Όπως πρώτο είχε αναφέρει το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην επιτροπή τοποθετήθηκαν, καθηγητές Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο π Βασίλειος Καλιακμάνης ο οποίος μάλιστα με άρθρο του τις προηγούμενες μέρες στο διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία είχε εκθέσει τις απόψεις του για το φλέγον θέμα γεγονός που εκμεταλλεύτηκε θετικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Την ίδια ώρα όπως αναφέραμε το πρωί σε αποκλειστικό μας άρθρο, η 8μελής επιτροπή δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη που έλαβαν την Πέμπτη οι Συνοδικοί Ιεράρχες ούτε καν η αναφορά του θέματος, όμως ο Αρχιεπίσκοπος έβαλε το θέμα σε προτεραιότητα κι ας ήταν εκτός εγγράφου που είχε στείλει στους Συνοδικούς την Πέμπτη.

Αν και τα ονόματα της επιτροπής ήταν άγνωστα προς τους Συνοδικούς και υπήρχε από τους ίδιους ένα κενό , όμως έδειξαν πλήρη εμπιστοσύνη στην πρόταση του Μακαριωτάτου για τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είναι γνωστά για την σοβαρότητά τους και για την πείρα τους σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία.

Για άλλη μια φορά η στρατηγική του Αρχιεπισκόπου αποδείχθηκε προσοδοφόρα και λειτουργική με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις για τις μάχες που θα δώσει με την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την προωθούμενη συμφωνία στο παρελθόν παρόλα αυτά τώρα βρίσκεται μέσα στην επιτροπή διαλόγου που όρισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην ίδια επιτροπή μάλιστα βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, πρωτοπρεσβύτερος Γ Σελλής ο οποίος διαφωνούσε έντονα επίσης με την συμφωνία.

Οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου επιβεβαιώνουν  πλήρως το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ που το Σαββατο στις 8/12/2018 δημοσίευε άρθρο του για τις επόμενες κινήσεις του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε εδώ τα δημοσιευματα: Χαράζει στρατηγική ο Αρχιεπίσκοπος

Η ΔΙΣ της Τρίτης θα τα πει όλα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων