12/12/2018 12/12/2018 Στην ΔΙΣ το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος πρότεινε μια οκταμελή επιτροπή για να χειριστεί την προωθούμενη συμφωνία. Την ίδια ώρα έδωσε εξηγήσεις για τις κινήσεις που έχει κάνει προς το παρόν ο ίδιος. ΘΕΜΑ ORTHODOXIA NEWS AGENCY Η αλήθεια είναι ότι η εισήγησή του, που δόθηκε στην δημοσιότητα ήταν μια καθαρή...
12 Δεκεμβρίου, 2018 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2018 - 9:46

Η αναδρομή του Αρχιεπισκόπου στην ΔΙΣ

Διαδώστε:
Η αναδρομή του Αρχιεπισκόπου στην ΔΙΣ

Στην ΔΙΣ το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος πρότεινε μια οκταμελή επιτροπή για να χειριστεί την προωθούμενη συμφωνία. Την ίδια ώρα έδωσε εξηγήσεις για τις κινήσεις που έχει κάνει προς το παρόν ο ίδιος.

ΘΕΜΑ ORTHODOXIA NEWS AGENCY

Η αλήθεια είναι ότι η εισήγησή του, που δόθηκε στην δημοσιότητα ήταν μια καθαρή αναδρομή όχι τόσο για ενημέρωση θα έλεγε κανείς αλλά κυρίως γιατί ήθελε ο ίδιος να ξεκαθαρίσει το κλίμα και να ρίξει λίγο τους τόνους.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το κομμάτι της εισήγησης που αναφερεται στον διάλογο με τον πρωθυπουργό.
Οι δυο τους μάλιστα συναντήθηκαν πολλές φορές για το θέμα κυρίως της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενώ από τα όσα παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπήρξε μια τάση να βρεθεί λύση για την εκκλησιαστική περιουσία ενώ δείχνει την συμπάθειά του προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού βγάζοντας κίτρινη κάρτα στο βιβλίο και τη συλλογή άρθρων του Νίκου Αλιβιζατου.

Άλλωστε για να δείξει το πόσο δεν παραδέχεται αυτή την συλλογή άρθρων ο Αρχιεπίσκοπος περιγράφει ότι πήγε ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του “βομβαρδισμένος”, από τα κείμενα αυτά.
Στο πρώτο μέρος της εισήγησής του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά κάνει μια αναδρομή σε ενέργειες και αρθρογραφίες που έχουν υπάρξει για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του Κλήρου.

Αναφέρθηκε αρκετά θα έλεγε κανείς στο βιβλίο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου «Πραγματιστές, Δημαγωγοί, Ονειροπόλοι, στο οποίο βιβλίο ο καθηγητής παρουσιάζει «προοδευτικές» θέσεις ώστε να ολοκληρωθεί το θέμα της επίλυσης των σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησίας.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του αναφέρεται στο διάλογο που είχε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό απαριθμώντας τις ενέργειες που έκανε όλο αυτό το διάστημα .
Στη συνέχεια της αναδρομής του, θύμισε ο Αρχιεπίσκοπος ότι έφερε το θέμα στην ΔΙΣ η οποία του έθεσε τρεις όρους.

Πρώτον η τελική απόφαση να παρθεί από την Ιερά Σύνοδο,
δεύτερον να συνεναίσουν οι κληρικοί, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους,
τρίτον αφού ολοκληρωθούν τα ανωτέρω τότε θα μπορούσε ο Αρχιεπίσκοπος να απευθυνθεί στους τεχνοκράτες για την συνέχιση του διαλόγου.

Αμέσως μετά μίλησε για την εκκλησιαστική περιουσία και συνέχισε τον απολογισμό του αναφερόμενος στην σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Ιεράρχίας στις 16 Νοεμβρίου η οποία αποφάσισε ο διάλογος να συνεχιστεί, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κληρικών, ενώ παράλληλα όρισε την ΔΙΣ ως αρμόδιο όργανο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Τελειώνοντας την αναδρομή έκλεισε την εισήγησή του, με την ευχή όλα να γίνουν σε πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας ώστε η Εκκλησία να γίνει διάκονος του θελήματος του λαού.

Ήταν μια εισήγηση όχι για να εξηγήσει γιατί επέλεξε την επιτροπή αυτή ούτε για να αναφερθεί στις κατ ιδίαν συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό αλλά κυρίως για να πει στην ΔΙΣ και να στείλει μήνυμα και σε όλη την Ιεραρχία ότι εγώ έκανα αυτές τις κινήσεις ως Προκαθήμενος , τώρα σας αφήνω να διαπραγματευτείτε όλοι μαζί με μια επιτροπή αποδεκτή από εσάς, η οποία θα προτείνει θα ελέγχει κι εσείς θα απορίπτετε ή θα συμφωνείτε.

Παρακολουθήστε τις χθεσινές δηλώσεις:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων