01/01/2019 01/01/2019 Αποχαιρετούμε το 2018 παρουσιάζοντας τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τις εικόνες. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τα καλύτερα στιγμιότυπα της Εκκλησίας των Αθηνών. Η ανασκόπηση εκκλησιαστικών γεγονότων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το 2018 περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές αποτυπωμένες από την κάμερα του φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του...
01 Ιανουαρίου, 2019 - 10:59
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2019 - 11:53

Η χρονιά που πέρασε για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από το φωτογραφικό φακό

Διαδώστε:
Η χρονιά που πέρασε για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από το φωτογραφικό φακό

Αποχαιρετούμε το 2018 παρουσιάζοντας τα κυριότερα γεγονότα της χρονιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τις εικόνες. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τα καλύτερα στιγμιότυπα της Εκκλησίας των Αθηνών.

Η ανασκόπηση εκκλησιαστικών γεγονότων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το 2018 περιλαμβάνει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές αποτυπωμένες από την κάμερα του φωτογράφου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του γνωστού φωτορεπόρτερ κ. Χρήστου Μπόνη και την επιμέλεια της δημοσιογραφικής ομάδας του orthodoxianewsagency.gr

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

01/01 Την καθιερωμένη Δοξολογία για την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

06/01 Στο πρώτο λιμάνι της χώρας τελέσθηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργών, Βουλευτών, Πολιτευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, κληρικών και λαϊκών.

17/01 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά στην Προεδρική Φρουρά.

19/01 Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για το Σκοπιανό ζήτημα.

22/01 Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Δήμαρχο Οδησσού.

22/01 Επίσημο δείπνο στους Περιφερειάρχες όλης της χώρας παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

25/01 Η πρόεδρος του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, για να τον ευχαριστήσει για την συνεργασία του Συλλόγου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ώστε να εγγραφούν περισσότεροι εθελοντές δότες μυελού των Οστών.

26/01 Έκτακτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου στους δημοσιογράφους για το Σκοπιανό ζήτημα.

27/01 Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την κοίμησή του, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Α’ κοιμητήριο Αθηνών.

29/01 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου η εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας, όπου τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

01/02  Ο Αρχιεπίσκοπος στον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνος Βυτίνας, πολιούχου της πόλης, τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος.

05/02 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής η Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. με τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας».

06/02  Κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ημέρα εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, τον οποίον τιμά κατ’εξοχήν η Ιερά Σύνοδος και οι Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

07/02 Κατά την διάρκεια των εργασιών της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η απονομή Τιμητικής Διακρίσεως στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επί τη συμπληρώσει δεκαετίας από της εκλογής Αυτού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών. Κατόπιν εκλέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος και οι Επίκσοποι Θεπσιών κ. Συμεών και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

10/02 Η χειροτονία του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία πολλών Αρχιερέων, κλήρου και λαού.

11/02 Η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.

12/02 Η χειροτονία του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου.

25/02 Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών με αφορμή την εορτή της Α’ Κυριακής των Νηστειών, όπου εορτάζεται Πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή. Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Κατόπιν, επίσημο γεύμα παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Προέδρου και των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Προεδρικό Μέγαρο.

25/02 Στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ψηφιακού δίσκου «μεταξὺ Ἀθηνῶν καὶ Ἐσχάτων – from Athens to Eternity – из Афин к Вечности» παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΜΑΡΤΙΟΣ

13/03 Στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Ε’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο διεθνής περίγυρος και ο φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση».

14/03 Αναμνηστικό δώρο προσέφεραν στον Αρχιεπισκόπο οι νεότεροι με βάση τα πρεσβεία Αρχιερείς της Δ.Ι.Σ.

16/03 Εικοσιπέντε παιδιά του Παιδικού Σταθμού “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” με τους συνοδούς τους επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο.

19/03 Εσπερίδα με θέμα: «Φιλόσοφα – Φιλίστορα – Φιλότεχνα: Η πρώτη 10ετία Αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου Β΄, 2008-2018», διοργανώθηκε στην Ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Φ.Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» και το Ίδρυμα Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού σε συνεργασία με το Μέλαθρον «Οικουμενικός Ελληνισμός» παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

21/03 Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια νέας μονάδας του εργοστασίου Παπαστράτος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

01,04 Κυριακή των Βαΐων στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

07,04 Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

18,04 Το ετήσιο Τρισάγιο επί των τάφων των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, στο Τατόϊ, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

19,04 Στην παρουσίαση της έκδοσης του τόμου του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)», που διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΜΑΙΟΣ

10,05 Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος κατά την επίσημη επίσκψή του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο.

14,05 Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε Επιτροπή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το Ουκρανικό ζήτημα.

20,05 Ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον εφημέριο του ι. ναού Αγ. Ειρήνης Αιόλου, π. Αρτέμιο Γιαννακό, ενώ του έδωσε και το οφίκιο του Οικονόμου.

21,05 Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου τελέσθηκαν τα εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης με θέμα: ”Πανάγιος Τάφος. Το μνημείο και το έργο” στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο.

27,05 Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Μητρόπολη Αθηνών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

04,06 Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος.

05,06 Το Οικολογικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ξεκίνημα» στο Κορωπί επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

14,06 Η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στον Αρχιεπίσκοπο.

14,06 Στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών χοροστάτησε στον Μεγάλο εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιερωνύμου.

25,06 Ο Αρχιεπίσκοπος στην τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

26,06 Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ.

26,06 Το Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής επισκέφθηκαν τα μέλη της Δ.Σ.Ο. 

29,06 Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

14,07 Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

01/08 Στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος-Ταώ (Νταού) Πεντέλης, σημείο όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην Πεντέλη, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και της πρώτης Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Αρχιεπίσκοπος.

15/08 Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ι. ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αιόλου.

15/08 Την αγωνία και τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος για την αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια κατά την επίσκεψη του στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

04,09 Τελετή παράδοσης υποτροφιών σε 33 Έλληνες φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και σε 40 αλλοδαπούς φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

11,09 Ο Αρχιεπίσκοπος στο Ν. Προκόπι για τα εγκαίνια του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού.

11,09 Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

23,09 Την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

24,09 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου ο αγιασμός στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αποστολής.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

01,10 Tον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Δ΄ Συνόδου της ΙΖ Περιόδου της Βουλής.

01,10 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους δράσης υπεγράφη στην Αρχιεπισκοπή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

04,10 Παρουσία του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση Πεντηκονταετούς Αρχιερατικής ποιμαντορίας του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με την παρουσίαση σχετικού αφιερωματικού Επιστημονικού Τόμου με τον τίτλο «Δίκαιον Όφλημα».

05,10 Ιεραρχία: Εκλογή Νέου Μητροπολίτη Λαρίσης

07,10 Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερωνύμου.

11,10 Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για τη νέα Δικαστική χρονιά.

20,10 Ο Αρχιεπίσκοπος στην Πύλο για την Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

30,10 Επιμνημόσυνη δέηση για τους Υπέρ Πατρίδος Πεσόντες Ιερολοχίτες, στο μνημείο του «Ιερού Λόχου», στο Πεδίο του Άρεως τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

27,09 Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Οργανισμών της, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Κέντρου Πολιτισμού, Παιδείας, και Εθελοντισμού.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

06,11 Συνάντηση Αρχιπεικσόπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

13,11 Επίσκεψη Συρορθόδοξου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιου-Εφραίμ Β’ στην Εκκλησία της Ελλάδος.

23,11 Συνάντηση Αρχιπεισκόπου με υπουργό Παιδείας. «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου» επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος.

28,11 Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την Φώφη Γεννηματά.

29,11 Εγκαίνια της νέας δομής της “Στέγης Κατακοίτων Γερόντων” της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

02,12 Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης της Ενώσεως Συντακτών.

07,12 Συνάντηση Αρχιπεισκόπου με ΙΣΚΕ: Η Ιεραρχία θα αποφασίσει για το ζήτημα σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

13,12 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο είχε ο Αρχιεπίσκοπος.

14,12 Τελετή θεμελίωσης του ιερού ναού Οσίου Ιερωνύμου στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Κέντρου Παιδείας, Έρευνας και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής.

20,12 Με τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην «Εστία» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», δείπνησε ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

24,12 Εκατοντάδες δώρα στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα μοίρασε σήμερα το πρωί μέσω της φιλανθρωπικής εταιρείας “Αποστολή” η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων