03/01/2019 03/01/2019 Εντός του Ιανουαρίου φέρεται αποφασισμένη η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα με την Εκκλησία. Οι έντονες αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, όσο και από Μακεδόνες  Ιεράρχες, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, οι Ιεράρχες της Κρήτης φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά παίρνουν τη σκυτάλη των...
03 Ιανουαρίου, 2019 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2019 - 17:04

Κρίσιμο 20ήμερο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Διαδώστε:
Κρίσιμο 20ήμερο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Εντός του Ιανουαρίου φέρεται αποφασισμένη η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα με την Εκκλησία. Οι έντονες αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τον ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, όσο και από Μακεδόνες  Ιεράρχες, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, οι Ιεράρχες της Κρήτης φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά παίρνουν τη σκυτάλη των εξελίξεων, συστήνοντας τη δική τους επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις ως προς την αναθεώρηση του συντάγματος και των επίμαχων άρθρων που αφορούν και στην εκκλησία.

Η Επιτροπή θα είναι αυτή που θα καταθέσει και τις προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης στους αρμόδιους και θα υποβάλει σχετική εισήγηση σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Η Συνοδική Επιτροπή αποτελείται από τους Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιο, Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο και Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τον Εντιμολ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, δικηγόρο και Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου.

Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι η εν λόγω επιτροπή θα έχει επικοινωνία και με την επιτροπή διαλόγου η οποία συστάθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτική, του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση ήταν και η δήλωση που έκανε στην εκπνοή του χρόνου ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Κατά την έξοδό του από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας τόνισε πως “το 2019 θα είναι μια σημαδιακή χρονιά για την καλύτερη συνεργασία, για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των ιερέων, για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και βεβαίως για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι θα περάσει η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Τσίπρα, στο Μαξίμου, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι «Η συμφωνία αυτή είναι ένα πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το ’19 θα είναι μια χρονιά που θα εξορθολογίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Κρίσιμη στις όποιες εξελίξεις κρίνεται και η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά το σχετικό νομοσχέδιο και αναμένεται να το δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα, πιθανότητα προς το τέλος του.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή η κυβέρνηση θα εμμείνει στη βασική της γραμμή περί διασφάλισης της μισθοδοσίας του κλήρου και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποδεσμεύοντάς την από την τυχόν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, στη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα αναφέρεται ότι το ποσό της μισθοδοσίας των ιερέων θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, θα διασφαλίζεται ότι τίποτε δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις του προσωπικού της Εκκλησίας.

Ωστόσο, δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα της διαγραφής των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων