11/01/2019 11/01/2019 Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στην Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος το νομοσχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή, χθες 10 Ιανουαρίου στο Συνοδικό Μέγαρο. Πληροφορίες πάντως, του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου...
11 Ιανουαρίου, 2019 - 8:19
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2019 - 8:20

Με “κόκκινες γραμμές” συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας. Την ερχόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο- Οι επόμενες κινήσεις

Διαδώστε:
Με “κόκκινες γραμμές” συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας-Πολιτείας. Την ερχόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο- Οι επόμενες κινήσεις

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στην Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος το νομοσχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή, χθες 10 Ιανουαρίου στο Συνοδικό Μέγαρο.

Πληροφορίες πάντως, του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο, αν και δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως σε ό,τι αφορά  τη λεκτική αποτύπωση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, μέλος του οποίου συμμετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου, αλλά και των Κληρικών της Κρήτης, ενώ καθοριστική θεωρείται και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Προβληματισμό προκαλεί στους Μαξίμου η κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η Εκκλησία σχετικά με το μισθολογικό των Κληρικών, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη  να κλείσει το θέμα, πριν από τον Μάρτιο.

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, και της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  η επιτροπή έθεσε ερωτήματα στον υπουργό κι εκείνος έδωσε διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, αναφέρουν ότι δεν προχώρησαν καθόλου στο θέμα το μισθολογικό διότι η επιτροπή το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, ενώ αναφέρθηκαν στην εκκλησιαστική περιουσία.

Μάλιστα ο υπουργός δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι θα δοθεί στην Επιτροπή Διαλόγου το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για να το μελετήσει και να υπάρξει και άλλη συνάντηση αμέσως μετά. Στη συνέχεια η Επιτροπή το νομοσχέδιο θα το φέρει στην Ιεραρχία.

Την ίδια ώρα, βγαίνοντας από την συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι αναλύθηκαν οι αρχές του νομοσχεδίου και συζήτησαν και θέματα μισθοδοσίας. Την ίδια στιγμή, όμως, η Επιτροπή σε αυτό δεν δίνει έκταση. Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Υπουργού:

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, δήλωσε ότι: «Θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της ΙΣΙ». Ακούστε αναλυτικά τη δήλωση του Σεβασμιωτάτου:

 

Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου

Στη σημερινή (10-1-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ζήτησαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, το οποίο κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού θα κατατεθεί στην Επιτροπή μας, πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου.

Σημειώνεται ότι από την «πρόθεση για συμφωνία» η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά  και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018.

Πάντως, οι Ιερείς της χώρας, τόσο εκ μέρους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όσο και οι Ιερείς της Εκκλησίας Κρήτης, έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν οιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς. Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν, κυρίως οι Κληρικοί της Κρήτης είναι η διαβεβαίωση που έστειλε προς του Ιερείς κατά την κοπή της Πίτας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε το σώμα των Κληρικών της Μητροπόλεως για τις αλλεπάλληλες ενέργειες της Εκκλησίας της Κρήτης και της Συνοδικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως Συνοδικός, περί των μειζόνων θεμάτων τόσο της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όσο και της συνταγματικής αναθεωρήσεως, όπως είναι η προτεινόμενη προσθήκη στα άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», η προτεινόμενη αφαίρεση από το άρθρο 21 του Συντάγματος της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».  Και τους διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά για την εξ αρχής στήριξη όλων των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχου στους Κληρικούς, προκειμένου να μην διαταραχθεί το καθιερωμένο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών, οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες της τοπικής κοινωνία

Επίσης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς με επιστολή που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητεί την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας σχετικά με την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων