07/12/2018 07/12/2018 Για τους αγώνες δεκαετιών , για τις αγωνίες και τις πολύωρες συζητήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μίλησε με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών στην ειδικής σημασίας συνάντηση που είχε μαζί τους για την προωθούμενη συμφωνία. ΘΕΜΑ ORTHODOXIA NEWS AGENCY “Τα δικαιώματα του Κλήρου...
07 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:41
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2018 - 12:00

Ο αγώνας δρόμου του Αρχιεπισκόπου. Τι είπε με τους Κληρικούς. Δείτε το υπόμνημα

Διαδώστε:
Ο αγώνας δρόμου του Αρχιεπισκόπου. Τι είπε με τους Κληρικούς. Δείτε το υπόμνημα

Για τους αγώνες δεκαετιών , για τις αγωνίες και τις πολύωρες συζητήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μίλησε με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών στην ειδικής σημασίας συνάντηση που είχε μαζί τους για την προωθούμενη συμφωνία.

ΘΕΜΑ ORTHODOXIA NEWS AGENCY

“Τα δικαιώματα του Κλήρου ήταν πάντα για μένα πρωταρχικής σημασίας ζήτημα” ,είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
“Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επίσης ήταν πάντα το ζητούμενο. Δώσαμε αγώνα γι αυτήν την εκκλησιαστική περιουσία.”

“Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για την εκκλησιαστική περιουσία που διασφαλίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων της Εκκλησίας. Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των κληρικών μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας πάντοτε” φέρεται να τους είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Ολοκληρώνοντας την συνάντησή του ο Αρχιεπίσκοπος με τον ΙΣΚΕ παρέδωσε στα μέλη του,  υπόμνημα το οποίο διευκρινίζει, πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του κλήρου κι εννοεί : (μισθοδοσία, ασφάλεια, συνταξιοδότηση, οργανικές θέσεις κλπ) και να κατοχυρωθεί και συνταγματικά  η μισθοδοσία των κληρικών.

Η αρμόδια επιτροπή νομικών και τεχνοκρατών μάλιστα θα είναι αυτή  που θα εξετάσει όλα τα θέματα και θα προτείνει αλλά  θα υποβάλλει και την πρότασή της στην Ιεραρχία.

Συνεχίζοντας την συζήτησή του με τους Ιερείς, θα έλεγε κανείς ότι η τοποθέτησή του ήταν άκρως συναισθηματική : “Πως μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι εγώ δε νοιάζομαι για το καλό της εκκλησίας και του κλήρου; Αυτό δηλαδή έχω αποδείξει ως τώρα;”

Μάλιστα αυτές οι φράσεις είχαν ειπωθεί ακόμη και στην τελευταία Σύνοδο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν αποχωρήσει  και κάποιοι Ιεράρχες, ενώ ο Μακαριώτατος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει υπονοούμενα για την σιωπηρή του αλλά μελετημένη στάση του.
Γεγονός είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί και θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον καιρό να ανασκουμπωθεί και να μαζέψει δυνάμεις στοχεύοντας να πάρει μαζί του όλες τις ομάδες που ως τώρα είχαν ερωτηματικά, αντιδρούσαν ή δημιουργούσαν αντίπαλα στρατόπεδα.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Ωστόσο έντονη κινητικότητα επικρατεί τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και το νέο ραντεβού που έχει κανονιστεί με τον υπουργό Παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου και τους Κληρικούς για τις 21 Δεκεμβρίου.


 


Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους οι Μητροπολίτες ανά την Ελλάδα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος,  τόνισε ότι «ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου παρατηρείται τάση αποϊεροποιήσεως της κοινωνίας, εκμηδενισμού του Θεού και τοποθέτησής Του εκτός του δημόσιου βίου, των σχολείων, της οικογένειας. Οι άνθρωποι που εργάζονται για όλα αυτά, τελικά, δεν εκμηδενίζουν τον Θεό, αλλά τον εαυτό τους. Βρίσκονται σε σύγχυση, γιατί είναι απομακρυσμένοι από τον Θεό, την Εκκλησία και τους Αγίους. Όσοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την αμαρτία, όσοι επιχειρούν, ακόμα και Συνταγματικώς, να θέσουν εκ ποδών την Εκκλησία και ομιλούν για ουδετεροθρησκεία, που σημαίνει αδιαφορία για τον Θεό, είναι δυστυχείς».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος:, με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου: «Μας ευχαριστεί ο Άγιος Νικόλαος για την ενότητα, που σφυρηλατούμε, με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη μας. Θα μιλούσε τούτες τις μέρες στους ιερείς μας και θα τους στήριζε ηθικά, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιοι τα έβαλαν με την Εκκλησία δεν είχαν καλό τέλος, νικήθηκαν όσοι περιφρονούν το έργο των Ιερέων, το έργο της μάνας του λαού, της Εκκλησίας μας. Θα τους έδινε κουράγιο και δύναμη και θα τους έλεγε ότι, όπως και στην δική του εποχή, μετά τον Θεό, η Σύνοδος των Επισκόπων, που είναι Πατέρες πατέρων, είναι αυτή που στηρίζει και προστατεύει τους Ιερείς. Πατέρες πατέρων είμαστε, αυτούς υπερασπιζόμαστε και αυτούς θα υπερασπιστούμε πάση θυσία, για να μην περιφρονηθούν, να μην νιώσουν ότι σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, στον οποίο εργάζονται θυσιαστικώς, είναι παραγκωνισμένοι. Είθε να φανούμε άξιοι των περιστάσεων!».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων