16/11/2018 16/11/2018 Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται μέχρι στιγμής η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που καλείται να αποφανθεί επί της προωθούμενης συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με την κυβέρνηση. Μάλιστα, από ό,τι διαφαίνεται μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποφάσισε τον περιορισμό της συζήτησης στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και όχι...
16 Νοεμβρίου, 2018 - 8:47
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2018 - 15:03

Η Κρίσιμη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Η Κρίσιμη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας (συνεχής ενημέρωση)

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται μέχρι στιγμής η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που καλείται να αποφανθεί επί της προωθούμενης συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, από ό,τι διαφαίνεται μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποφάσισε τον περιορισμό της συζήτησης στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και όχι στο μισθολογικό των κληρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΕΠΕ Ορθοδοξία μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, τον λόγω έλαβαν  μεταξύ οι άλλων οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Ναυπάκτου και Πειραιώς, αλλά μόλις ξεκίνησαν να ομιλούν για το θέμα της μισθοδοσίας,  ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τους τον αφαίρεσε.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και αποχώρησε από την Σύνοδο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι για πρώτη φορά δεν δόθηκε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου ούτε στους Ιεράρχες ούτε σε δημοσιογράφους, όπως συνηθίζεται.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Κατά την ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ορθοδοξία το σχέδιο νόμου θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, έθεσε τρεις προτάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Απουσίες

Από την συνεδρίαση απουσιάζουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου, κ. Εμμανουήλ, Λήμνου κ. Ιερόθεος και Περιστερίου κ. Χρυσόστομος (λόγω ασθενείας).
Επίσης σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση δεν αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι και την παραμονή της Ιεραρχίας δεν έλειψαν οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους Μητροπολιτών, και ιερών συνάξεων κυρίως από τις ακριτικές περιοχές.
Εν αναμονή της απόφαση της Ιεραρχίας τελεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει ανακοινώσει δια του εκπροσώπου του ότι θα λάβει θέση μόλις έχει επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο, πληροφορίες, κάνουν λόγω για δυσφορία του Φαναρίου εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε ενημερωθεί πρότερα για την υπό διαμόρφωση συμφωνία.ό διαμόρφωση συμφωνία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων