09/01/2019 09/01/2019 Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι  οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Η δεύτερη Συνεδρία για τον μήνα Ιανουάριο κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, και παράλληλα όρισετον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο ως Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της...
09 Ιανουαρίου, 2019 - 13:33
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2019 - 19:19

Σε στάση αναμονής η Εκκλησία της Ελλάδος- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ – Στο Συνοδικό Μέγαρο αύριο ο Υπ. Παιδείας

Διαδώστε:
Σε στάση αναμονής η Εκκλησία της Ελλάδος- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ – Στο Συνοδικό Μέγαρο αύριο ο Υπ. Παιδείας

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι  οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Η δεύτερη Συνεδρία για τον μήνα Ιανουάριο κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, και παράλληλα όρισετον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο ως Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διεθνές Συνέδριο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ».

Όπως διαφαίνεται και από τις δύο επίσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν (8–9 Ιανουαρίου, η Εκκλησία της Ελλάδος τηρεί στάση αναμονής σε ότι αφορά τις προωθούμενες από τη κυβέρνηση αλλαγές, και δεν παίρνει θέση.  Ιεράρχες και Ιερείς, μετά και το πέρας του 12ημέρου, αναμένουν το σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας- Εκκλησίας. Από τις έως τώρα δηλώσεις πάντως, από τη πλευρά της Εκκλησίας διαφαίνεται ότι δεν θα γίνει δεκτή οιαδήποτε αλλαγή ούτε στο μισθολογικό, ούτε θέματα που αφορούν στο «ουδετερόθρησκο» ή την απαλοιφή από το Σύνταγμα των προτάσεων που αφορούν στην οικογένεια. Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί αποτελεί η αποφασιστική στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θέμα.

Ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν, κυρίως οι Κληρικοί της Κρήτης είναι η διαβεβαίωση που έστειλε προς του Ιερείς κατά την κοπή της Πίτας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε το σώμα των Κληρικών της Μητροπόλεως για τις αλλεπάλληλες ενέργειες της Εκκλησίας της Κρήτης και της Συνοδικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως Συνοδικός, περί των μειζόνων θεμάτων τόσο της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όσο και της συνταγματικής αναθεωρήσεως, όπως είναι η προτεινόμενη προσθήκη στα άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι «θρησκευτικά ουδέτερη», η προτεινόμενη αφαίρεση από το άρθρο 21 του Συντάγματος της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».  Και τους διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά για την εξ αρχής στήριξη όλων των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχου στους Κληρικούς, προκειμένου να μην διαταραχθεί το καθιερωμένο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών, οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας.

Κυβερνητικά στελέχη από την άλλη διαμηνύουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει κανονικά. Αύριο ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται αργά το μεσημέρι να προσέλθει στο Συνοδικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με την επιτροπή που έχει ορίσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή διαλόγου.

Οι ανακοινώσεις της ΔΙΣ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην πρώτη Συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ακολούθως αναγνώσθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 119/24.12.2018 Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικό με την εκλογή του Πρώτου Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως και το σχετικό Γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την παραπομπή του θέματος, της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε υπό του Θεοφιλεστάτου Αρχιγραμματέως για την πραγματοποιηθείσα καταβολή οικονομικού βοηθήματος πεντακοσίων ευρώ σε τριακόσιες πυρόπληκτες οικογένειες των περιοχών Μάτι, Ραφήνας και Κινέττας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ’ όψιν τις σχετικές εισηγήσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ενέκρινε: α) Το σχέδιο Μηνύματος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και β) την έκδοση Εγκυκλίου Σημειώματος σχετικού προς την διοργάνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, για το σχολικό έτος 2018-2019, με θέμα: «200 χρόνια από το 1821».

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του τηλεοπτικού Σταθμού OPEN BEYOND για παραχώρηση χρόνου στο πρόγραμμα του Σταθμού για εκπομπές υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος και να αποστείλει σχετικό προς τούτο έγγραφο, διά του οποίου θα εκφράζονται η αποδοχή της προτάσεως και οι ευχαριστίες της Ιεράς Συνόδου.
Τέλος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία της η Δ.Ι.Σ. όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο ως Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διεθνές Συνέδριο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ», με θέμα: «Μοναστικά Κέντρα και Μοναχισμός στον Πόντο», το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ε.έ. στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Επίσης κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων