22/11/2018 22/11/2018 Με τον Aρχιεπίσκοπο Aθηνών και πάσης Eλλάδος κ.κ Iερώνυμο θα συναντηθεί αύριο ο Υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου. Η συνάντηση θα γίνει στην Aρχιεπισκοπή και όλα τα φώτα της ημέρας θα είναι στραμμένα πάνω τους. Όσο πλησιάζει η μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης για το πως θα χειριστεί τελικά το θέμα του κλήρου και της...
22 Νοεμβρίου, 2018 - 21:32
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2018 - 21:48

Συνάντηση κλειδί Αρχιεπισκόπου-Γαβρόγλου 

Διαδώστε:
Συνάντηση κλειδί Αρχιεπισκόπου-Γαβρόγλου 

Με τον Aρχιεπίσκοπο Aθηνών και πάσης Eλλάδος κ.κ Iερώνυμο θα συναντηθεί αύριο ο Υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου.

Η συνάντηση θα γίνει στην Aρχιεπισκοπή και όλα τα φώτα της ημέρας θα είναι στραμμένα πάνω τους.
Όσο πλησιάζει η μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης για το πως θα χειριστεί τελικά το θέμα του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, τόσο ο κλοιός σφύγγει με την Iεράρχια να βρίσκεται σε διχασμό απόψεων και τον Aρχιεπίσκοπο να αναμένει να μιλήσει τελευταίος.
Ο χορός των δηλώσεων δεν έκανε σίγουρα καλό τον τελευταίο καιρό αλλά αυτό είναι κάτι που φάνηκε, γι αυτό και οι τόνοι φαίνεται να πέφτουν.
Η πρεμούρα πάντως της κυβέρνησης να θέλει να κλείσει το θέμα είναι εμφανής για αυτό και έχει επιστρατεύσει τα δυνατά της χαρτιά και τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να προχωρήσει το θέμα γρήγορα.
Η δήλωση του κ. Γαβρόγλου τις προηγούμενες μέρες που τον ήθελαν να τονίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη κι αν δεν συμφωνήσει η εκκλησία φαίνεται ότι έριξε λάδι στη φωτιά και στην αυριανή συνάντηση, σίγουρα θα συζητηθεί και αυτό.
Ωστόσο μία ημέρα πριν από την έναρξη των πρώτων ενημερωτικών συναντήσεων που έχει εξαγγείλει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι διεργασίες εντείνονται τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την πολύκροτη απόπειρα συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αποστείλει εγκύκλιο σημείωμα προς τους Κληρικούς της, με το οποίο προσκαλεί σε μία σειρά  τεσσάρων ενημερωτικών συναντήσεων στις 23 και 27 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να ενημερωθούν για «υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα».

Επισημαίνεται ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 31ου Πανελληνίου συνεδρίου χειρουργικής, κατά την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, επανέλαβε ότι θα «μιλήσει τελευταίος», ενώ λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διεμήνυε, ότι, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, θα ξεκινήσει γύρο συζητήσεων με εκκλησιαστικούς παράγοντες, όχι όμως από μηδενική βάση, αλλά προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις, όπου χρειάζεται. Τόνισε, επίσης, ότι ακόμα και εάν δεν υπάρξει  συμφωνία, η Ελληνική Κυβέρνηση «θα αναλάβει την ευθύνη» και θα προχωρήσει.

Στο μεταξύ, σε φανερά πιο νηφάλιους τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνέχιση των συνομιλιών Εκκλησίας – Κράτους, ώστε να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των σχέσεων των δυο πλευρών, τονίζοντας πως η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι η μετωπική σύγκρουση με την εκκλησία αλλά ο διάλογος και η συνεννόηση ώστε να γίνουν βήματα μπροστά.

Τη ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Φανάρι, όπου συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, παρά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Παιδείας στο Φανάρι, η δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή του φαίνεται ότι παραμένει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων