10/12/2018 10/12/2018 Μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι διεργασίες κορυφώνονται. Οι Ιεράρχες καλούνται αύριο να τοποθετηθούν για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχουν στα χέρια τους εγγράφως τα όσα έχει υποσχεθεί στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας...
10 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2018 - 11:05

Το κρίσιμο 24ωρο πριν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο- Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου

Διαδώστε:
Το κρίσιμο 24ωρο πριν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο- Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου

Μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι διεργασίες κορυφώνονται. Οι Ιεράρχες καλούνται αύριο να τοποθετηθούν για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα να έχουν στα χέρια τους εγγράφως τα όσα έχει υποσχεθεί στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Οι Ιεράρχες δίνουν τη δική τους προσωπική μάχη τον τελευταίο καιρό, κυρίως μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος κρατά σκληρή στάση διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της μισθοδοσίας των Κληρικών.

Στο πλευρό του βρίσκονται και οι Κληρικοί σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, που ανήκουν στον Οικουμενικό Θρόνο. Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και το Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να ακολουθεί μια πολύ προσεκτική στρατηγική στο θέμα.

Στο κυβερνητικό επίπεδο πάντως, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, γράφοντας και σβήνοντας προκειμένου να καταλήξουν στο προσχέδιο νόμου που θα τεθεί προς διαβούλευση. Μάλιστα, το Μαξίμου αναμένεται να επιστρατεύσει και πάλι τα βαριά χαρτιά του, ώστε να καθησυχάσουν τον Κλήρο για τις προωθούμενες αλλαγές.

Το σίγουρο είναι ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο διάλογος αναμένεται να κρατήσει επί μακρόν, παρά τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης να έχει κλείσει το θέμα πριν από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος ήδη έχει επιδοθεί σε αναζήτηση συμβούλων κι έχει ήδη επικοινωνήσει με ονόματα τρανταχτά της Εκκλησίας με ειδικές γνώσεις, για να τους ζητήσει να τοποθετηθούν και να προχωρήσουν σε μια έκθεση που θα προχωρήσει τα πράγματα, ένα βήμα παρακάτω.

Η Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Πατρών κ. Χρυσόστομος
Κυθήρων κ. Σεραφείμ
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας
Κορίνθου κ. Διονύσιος
Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος
Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος
Ιωαννίνων κ. Μάξιμος
Ελασσώνος κ. Χαρίτων
Γρεβενών κ. Δαβίδ

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Μεθώνης Κλήμης

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων