07/02/2024 07/02/2024 Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι καμπάνες της Αθήνα ήχησαν χαρμόσυνα στην αναγγελία ότι ο από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Λιάπης) εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, διαδεχόμενος τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο. Είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 2008,...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:24
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2024 - 11:16

16 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: Η ευεργεσία του Οσίου Λουκά και το πηδάλιο της ευθύνης

Διαδώστε:
16 χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: Η ευεργεσία του Οσίου Λουκά και το πηδάλιο της ευθύνης

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι καμπάνες της Αθήνα ήχησαν χαρμόσυνα στην αναγγελία ότι ο από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Λιάπης) εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, διαδεχόμενος τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο. Είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της

Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο 70χρονος τότε Ιεράρχης καλούνταν από το Σώμα της Ιεραρχίας να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας συνολικά 45 ψήφους, έναντι 27 του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Το πηδάλιο της ευθύνης

Το πηδάλιο του πλοίου της Εκκλησίας το οποίο μέσα σε αυτή την 16χρονη πορεία πέρασε από πολλά κύματα, τα οποία ταλάνισαν την κοινωνία. Οικονομική κρίση, μνημόνια, ανεργία, πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ακανθώδη ζητήματα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ορισμένα από τα οποία επιλύθηκαν μετά από συνεργασία και διάλογο, είναι λίγα μόνο από τα όσα κλήθηκε να διαχειριστεί ο Μακαριώτατος.

Εντός της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού των Μελών της ενώ επί των ημέρων του έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό ο χάρτης της Ιεραρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τις συνολικά 82 Μητροπόλεις, στις 46 από αυτές οι ,Μητροπολίτες έχουν εκλεγεί από επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’.

Ο ίδιος υποστήριξε πρόσφατα, σε δηλώσεις του για το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ότι η Εκκλησία δεν θα πάρει τις ξιφολόγχες για να διαμαρτυρηθεί αλλά υπεύθυνα θα ενημερώσει τον λαό της. Για ακόμη μια φορά επέλεξε την οδό της ευθύνης, κάτι που έχει εφαρμόσει όλα τα χρόνια της Αρχιερατικής του πορείας.

Η ευεργεσία του Οσίου Λουκά

Η ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τυγχάνει να συμπίπτει με την ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω. Στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά ο Αρχιεπίσκοπος διακόνησε ως Ηγούμενος έως και την εκλογή του ως Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας το 1981. Όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στην Pemptousia TV και τον Δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, ο Όσιος Λουκάς τον βοήθησε σε πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής του.

“Είμαι ευεργετημένος από τον Όσιο Λουκά”, είχε πει συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος αφού ο “Όσιος με βοήθησε να εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος το 2008 και ενώ είχα περάσει μεγάλη δοκιμασία με συκοφαντίες και πολλές κατηγορίες”.

Δείτε το απόσπασμα από την αποκλειστική συνέντευξη: 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

Θέσεις

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Έχει διατελέσει Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά και Οσίου Λουκά Βοιωτίας, Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Είναι Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Έχει διακριθεί για τις περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, όπως και για την πρόνοιά του προς βοήθεια τοξικομανών, υπερηλίκων και νέων.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αναπαλαιώθηκαν και ανασυγκροτήθηκαν πολλές ανδρώες και γυναικείες Ιερές Μονές.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά Βοιωτίας, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ. Παράλληλα μερίμνησε για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες.

Η μέριμνά του για τους νέους, τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες, τον ώθησε να δημιουργήσει ως παρακαταθήκη σπουδαίες κοινωνικές δομές. Δημιούργησε μόνιμες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στον Παρνασσό, δίπλα στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, συνδέοντας έτσι την ψυχαγωγία με την εν Χριστώ ζωή της Εκκλησίας.

«Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί»

Την 7η Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη, ως ο 20ος προκαθήμενος της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας, ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, από Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την οποία θεοφιλώς ποίμανε από το 1981. Η νόμιμη διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια εδόθη την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ενώ το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008 έγινε η ενθρόνισή του.

Ενδειτικά αναφέρουμε κάποιες από τις φράσεις που είπε στον Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Μακαριώτατος στις 16/2/2008:

“εψηφίσθην εγω ο ελάχιστος”, ήταν η πρώτη έκφραση του Μακαριωτάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών …

… “Δεν έχω να καταθέσω προγραμματικές δηλώσεις , άλλωστε αυτές είναι ήδη διατυπωμένες άπαξ και με περισσή σαφήνεια επί του Σταυρού . Η Εκκλησία πορεύεται μέσα στην Ιστορία και τον κόσμο , αλλά δεν είναι εκ του κόσμου τούτου . Δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί προς κάτι ή κάποιον αλλά να προσλάβει τον κόσμο και να τον μεταμορφώσει …

Προσεύχομαι και παρακαλώ τον Θεό όταν περάσει ο καιρός και πλησιάζω στο τέλος του κύκλου της επίγειας διακονίας μου να είμαι έτοιμος να απολογηθώ με παρρησία ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι΄αυτόν τον Θρόνο που μου εμπιστεύτηκε ο Κύριος .

Θα ήθελα μέχρι τότε να έχω κατακτήσει το δικαίωμα να μιλήσω για αυτόν τον Θρόνο , κοιτώντας σας στα μάτια και εκφραζόμενος με τον ίδιο τρόπο που ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μιλούσε για το σκαμνί του λέγοντας :Εγώ με τη Χάρη του Θεού , μήτε σακούλα έχω , μήτε σπίτι , μήτε άλλο ράσο από αυτό που φορώ.Και το σκαμνί όπου έχω , δεν είναι ιδικό μου , δια λόγου σας το έχω .

Άλλοι το λεν σκαμνί και άλλοι θρόνο .Δεν είναι καθώς το λέγετε .Αμή θέλετε να μάθετε τι είναι ; Είναι ο τάφος μου και εγώ είμαι μέσα νεκρός όπου σας ομιλώ .Ετούτος ο τάφος έχει την εξουσίαν να διδάσκει Βασιλείς και Πατριάρχες , Αρχιερείς , Ιερείς , άνδρας και γυναίκας , παιδιά και κορίτσια , νέους και γέρους και όλον τον κόσμον . ¨

Στον εμπνευσμένο Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση προς όλους ώστε να συστρατευθούν σε κοινούς στόχους.

Είναι ζωτικής σημασίας Εκκλησία και Πολιτεία να συνεργαστούν διατηρώντας τους διακριτούς ρόλους τους, με στόχο την υπηρέτηση του λαού, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Καθήκον της Εκκλησίας, είναι να διατυπώνει λόγο και όχι να αμφισβητεί τους θεσμούς και να λαμβάνει πολιτικές θέσεις, αλλά να εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας και να αναπτύσσει πνευματικά αντισώματα απέναντι στα φαινόμενα που εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χρέος να μαρτυρούν με αγωνία ότι η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό επιτυγχάνεται, με έργα και όχι με λόγια. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά στα προβλήματα των ανθρώπων.

Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μία παράταξη. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιεράρχες που τον εξέλεξαν ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους προσωπικούς του προβληματισμούς, που, όπως είπε, είναι η μέριμνα για τη νέα γενιά, η ευθύνη για την πορεία του νεοελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και η φροντίδα για κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο.

Ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου προς τους νέους. Είναι, άλλωστε, αδιαμφισβήτητη η μέριμνά του για τα νιάτα του τόπου. Στηρίζει με διάφορους φορείς και οργανισμούς της Αρχιεπισκοπής τους νέους, ιδιαίτερα σήμερα που οι δυσκολίες είναι περισσότερες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων