18/05/2023 18/05/2023 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς ενέκρινε όλες τις προτάσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις που πρότεινε. Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα...
18 Μαΐου, 2023 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2023 - 15:53

1826 – 2026: Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Διαδώστε:
1826 – 2026: Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς ενέκρινε όλες τις προτάσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις που πρότεινε.

Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα αφιερώσει το Δίπτυχα του 2026 στον Ηρωικο Αγώνα των Ελυθερων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Επίσης θα γίνει το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καθώς επισης και ο ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026, που διεξάγει η προαναφερθείσα Συνοδική Επιτροπή.

Επιτροπή της Ι.Μ Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Η Επιτροπή αποτελείται από τον πρωτοπρ. Ανδρέα Καππέ και τους κ. Βασίλειο Πλαστήρα Φιλόλογο, κ. Βασίλειο Ζησιμόπουλο, Ιστορικό – Τραπεζικό, κ. Δημήτριο Μαντζουράτο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Κωνσταντίνο Ρόμπολα, Θεολόγο, κ. Νικόλαο Λουκά, Ταξίαρχο ε.α. – Θεολόγο και την κ. Φωτεινή Καβάγια, Δασκάλα. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στη πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου που αποτελεί μια από τις λαμπρότερες και ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, εκφράζοντας την επιθυμία του να τιμηθεί ανάλογα αυτή η επέτειος – ορόσημο, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Τόνισε, ότι σκοπός της Οργανωτικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι, μέσα από την τιμή αυτής της επετείου, να χαράξουμε το όραμα και τον σχεδιασμό μας για το παρόν και το μέλλον της Ιεράς Πόλεώς μας.

Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε η κατηγοριοποίηση των εκδηλώσεων σε τέσσερις ομάδες: τις λατρευτικές, τις εκπαιδευτικές, τις πολιτιστικές και τις καλλιτεχνικές.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναφέρει:


«Μεσολόγγι 1826 – 2026»
Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα ευγνωμοσύνης, επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΥΝΥΜΟ Β’ και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι κατά την Συνεδρία της 10ης Μαΐου 2023 ενέκριναν όλες τις προτάσεις που υπέβαλλε η Ιερά Μητρόπολή μας για την διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων (200) ετών από την Ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αφιερωθούν στην εν λόγω επέτειο:
α) τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2026,
β) το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και
γ) ο ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026, που διεξάγει η προαναφερθείσα Συνοδική Επιτροπή.
Επίσης όρισε τον Αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, συνεργάτη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ως σύνδεσμο της Επιτροπής αυτής μετά της Οργανωτικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως για την αρτιότερη διοργάνωση των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων.
Η Οργανωτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μελετήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και να καταλήξει σχετικώς.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι 1826 – 2026: Εκκλησία και Πολιτεία τιμούν την ηρωική Έξοδο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων