04/10/2023 04/10/2023 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Οκτώβριο. Η ΔΙΣ συνήλθε επί διήμερο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.  Κατά τις δύο Συνεδρίες αυτής η Δ.Ι.Σ., μεταξύ άλλων, αποφάσισε την διανομή του συνολικού ποσού των 300.000...
04 Οκτωβρίου, 2023 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 14:32

300.000 ευρώ από την Εκκλησία της Ελλάδος προς τις πλημμυροπαθείς Μητροπόλεις της Θεσσαλίας – Όλες οι αποφάσεις της ΔΙΣ Οκτωβρίου

Διαδώστε:
300.000 ευρώ από την Εκκλησία της Ελλάδος προς τις πλημμυροπαθείς Μητροπόλεις της Θεσσαλίας – Όλες οι αποφάσεις της ΔΙΣ Οκτωβρίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Οκτώβριο. Η ΔΙΣ συνήλθε επί διήμερο υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Κατά τις δύο Συνεδρίες αυτής η Δ.Ι.Σ., μεταξύ άλλων, αποφάσισε την διανομή του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ προς τις Ιερές Μητροπόλεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες. Το ποσό αυτό συλλέχθηκε τόσο από την δισκοφορία της 14ης Σεπτεμβρίου, όσο και από αυτοπροαίρετες προσφορές Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και είναι ξεχωριστό από την βοήθεια που αποστέλλεται σε ανθρωπιστικό υλικό ή και σε χρήματα, απευθείας προς τις πληγείσες Ιερές Μητροπόλεις.

Ο Συνοδικός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ορίσθηκε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες αυτών, εκφράζοντας την συμπαράσταση της Ιεράς Συνόδου.

Άλλες αποφάσεις

Η Δ.Ι.Σ. επίσης:

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής περί της προτάσεως του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διοργάνωση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα την προληπτική συντήρηση υφάσματος, καθώς και την συντήρηση Ιερών Κειμηλίων που ανήκουν σε εκκλησιαστικές συλλογές και ενέκρινε την πραγματοποίησή του, ορίζοντας εκπρόσωπό Της στο εν λόγω Σεμινάριο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιο.

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος περί του διεξαχθέντος Ζ’ Πανελληνίου Συνεδρίου Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος, Στελεχών Νεότητος και Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο φιλοξενήθηκε από την 31η Αυγούστου έως και την 3η Σεπτεμβρίου 2023 στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, με κεντρικό θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση» και ενέκρινε τις σχετικές προτάσεις, ενώ αποφάσισε την αποστολή των συμπερασμάτων προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας και την δημοσίευσή τους στο επίσημο Περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας από την 14η έως και την 20ή Ιουνίου 2023.

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου: α) περί της πορείας υλοποιήσεως της λειτουργίας των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) και αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών σε συνεργασία με το αρμόδιο Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την λειτουργία των Σ.Μ.Υ.Κ. από τον προσεχή Σεπτέμβριο 2024, και β) περί της υπ’ αριθ. 1534-6/2023 ομόφωνης Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των Θρησκευτικών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την Απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πατρίδος μας.

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας για τον Απολογισμό της Φιλανθρωπικής Διακονίας κατά το παρελθόν έτος 2022 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την οποία δόθηκε συνολικώς το ποσό των 117.693.581,01 ευρώ, καθώς και 2.343.342,50 κιλά τροφίμων διαφόρων ειδών. Ο συνολικός αριθμός των εκκλησιαστικών δομών Φιλανθρωπίας είναι 4.168, οι εθελοντές 16.222 πρόσωπα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων από την προσφορά της Εκκλησίας είναι 865.277 συνάνθρωποί μας.

– Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής για το κείμενό Της με τίτλο: «Βιοηθική Αποτίμηση της Πανδημίας Covid-19» και αποφάσισε την αποστολή του προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και την δημοσίευσή του στο επίσημο Περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί της επίσημης Παρουσίασης του Τόμου των Πρακτικών του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίζοντας ως ομιλητή εκ μέρους Αυτής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Αποφάσισε την εκταμίευση: α) του ποσού των 676.196,82 € για την πληρωμή σε οκτώ (8) ισόποσες δόσεις της αναλογούσης Φορολογίας Εισοδήματος έτους 2022 εκ της εκμισθώσεως εκκλησιαστικών ακινήτων του Νομικού Προσώπου του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και β) του ποσού του 1.913.395,94 € για την πληρωμή σε έξι (6) ισόποσες δόσεις του αναλογούντος Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2022 στο Νομικό Πρόσωπο του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, εκπρόσωπό Της στην Μικτή Θεολογική Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, περί των εργασιών της πραγματοποιηθείσης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από 31ης Μαΐου έως 8ης Ιουνίου 2023 Ολομελείας της ως άνω Επιτροπής.

– Ενέκρινε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου ως προς την καθιέρωση του Αγίου Ιερεμίου του Α΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ως Πολιούχου του Δήμου Ζίτσης Ιωαννίνων.

– Αποδέχθηκε την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου εκ των καθηκόντων του ως Βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον κατέταξε στις τάξεις των Σχολαζόντων Αρχιερέων.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων