01/07/2022 01/07/2022 Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τιμώντας την μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, και με την ευκαιρία της επετείου οκτακοσίων ετών από της κοιμήσεώς του απευθύνει πρόσκληση στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νέου...
01 Ιουλίου, 2022 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 20:26

Αγρυπνία για τα 800 έτη από την κοίμηση του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών

Διαδώστε:
Αγρυπνία για τα 800 έτη από την κοίμηση του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τιμώντας την μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, και με την ευκαιρία της επετείου οκτακοσίων ετών από της κοιμήσεώς του απευθύνει πρόσκληση στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Το Αναλόγιο θα διακονήσει ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη

«Ἀρετῇ διαπρέψας καὶ ἁγιότητι,

ποιμαντικῇ έπιστήμῃ καὶ ἀκραιφνεῖ βιοτῇ

Ἀθηναίων στυλοβάτης ἐχρημάτισας,

ὦ Χωνιάτα Μιχαήλ…»

Ο άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης του κλεινού άστεως των Αθηνών, υπήρξε μεταξύ άλλων κομβική εκκλησιαστική προσωπικότητα στον τομέα της ποιμαντικής. 

Σε δυσχειμέρους ιστορικά καιρούς, όπου η ασφάλεια και η προστασία ήταν ανύπαρκτες για τους πολίτες των επαρχιών, η μόρφωση και η παιδεία προνόμιο ελαχίστων, η καλλιέργεια του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών ήταν χαρακτηριστικό των ευημερουσών πόλεων, ο άγιος Μιχαήλ αναλαμβάνει να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες ώστε να μπορεί ακολούθως να καταρτήσει πολίτες και πιστά μέλη της Εκκλησίας εμφορούμενα από υψηλά πνευματικά ιδεώδη. 

Έδωσε πρότυπο για όλα τον ίδιο τον εαυτό του και φαίνεται ότι οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν καθώς νέοι ναοί και μονές ιδρύθηκαν, κληρικοί πρωτοστάτησαν σε έργα ευποιίας αναλαμβάνοντας καίριες εκκλησιαστικές θέσεις αλλά και σε αντιστασιακό πνεύμα κατά των Λατίνων κατακτητών. Παράλληλα τοπικά εργαστήρια αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Αττική και τίθενται για πρώτη φορά οι βάσεις για την διαμόρφωση εθνικής συνείδησης του Νέου Ελληνισμού.  Δικαίως λοιπόν ο Υμνωδός στο απολυτίκιο του αγίου μιλά για «ποιμαντικῇ ἐπιστήμῃ». 

Οκτακόσια χρόνια μετά την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ, στις ατραπούς που εκείνος άνοιξε, η Εκκλησία των Αθηνών με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ συνεχίζει την ποιμαντική και κατηχητική της μέριμνα με σύγχρονα μέσα, τρόπους και πρόσωπα διά των ποικίλων δράσεων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. 

Αυτόν λοιπόν τον προστάτη της ποιμαντικής επιστήμης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σας προσκαλεί να τιμήσουμε την προσεχή Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, σε ιερά αγρυπνία κατά το πρόγραμμα που αναγράφεται στην ακόλουθη πρόσκληση:

Πρόσκληση αγρυπνίας Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων