26/06/2021 26/06/2021 Την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά-Ιωαννίνων αναγνώρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και για το μέλλον της ιστορικής Σχολής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Σχολής στα Εκκλησιαστικά γράμματα είνια μεγάλη ενώ τόνισε ότι...
26 Ιουνίου, 2021 - 14:04
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2021 - 14:17

“Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά”

Διαδώστε:
“Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά”

Την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά-Ιωαννίνων αναγνώρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και για το μέλλον της ιστορικής Σχολής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά της Σχολής στα Εκκλησιαστικά γράμματα είνια μεγάλη ενώ τόνισε ότι θα στηρίξει τη λειτουργία και τη συνέχιση του οράματός της.

«Αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθόλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω την λειτουργία της και την συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. Πιστεύω πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω άλλωστε η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα ΣΜΙΚ που ιδρύονται από το Υπουργείο» ήταν η σχετική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δήλωσε από το Συνοδικό Μέγαρο μετά το τραγικό συμβάν της επίθεσης στο Συνοδικό Δικαστήριο:

Σημείωσε ο Μακαριώτατος:

Αυτό όμως σαν γεγονός πρέπει να μας προβληματίσει και να διερωτηθούμε γιατί έγινε, ποιοι δεν πρόσεξαν, πού είναι οι ευθύνες και να λάβουμε τα μέτρα μας. Μέτρα όχι κατασταλτικά από πλευράς Εκκλησίας, αλλά μέτρα πνευματικά, μέτρα προβληματισμού, για τον τρόπο σπουδής των κληρικών μας, μέτρα πώς επιλέγουμε τους κληρικούς μας.

Ένα σημείο που ιδιαίτερα το χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες ότι από αύριο προετοιμάζεται να ψηφιστεί ο νόμος της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Δηλαδή, τι χρειάζεται να σπουδάσει και πώς θα κινηθεί κάποιος που θα γίνει κληρικός. Μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος που προσπαθούμε τώρα και η Πολιτεία και εμείς να το διορθώσουμε. Διερωτάται κανείς, θα μπορούσε π.χ. ένας εύελπις ή αξιωματικός της Αεροπορίας ναρθεί στην Εκκλησία και να πει μορφώστε με, διότι εγώ θέλω να οδηγήσω το αεροπλάνο, διότι θέλω να κάνω το επάγγελμά μου, του στρατιωτικού, του αστυνομικού, του αεροπόρου. Αυτό γίνεται μόνο στην Εκκλησία.

Τους παπάδες μέχρι τώρα τους μορφώνει η Πολιτεία. Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τώρα είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη, για την παρακολούθηση, για την εκπαίδευση των ανθρώπων, οι οποίοι θα υπηρετήσουν την Εκκλησία. Τώρα λοιπόν γίνεται μια τομή και η Εκκλησία, μετά από 200 περίπου χρόνια, μπορεί να έχει, όχι την πρωτοβουλία, την πλειοψηφία στο συμβούλιο εκείνο που θα αποφασίζει πώς θα μπούνε αυτά τα παιδιά, πώς θα μαθητεύσουν, πώς θα προχωρήσουν. Επομένως, μέσα στον προβληματισμό μέσα στο γεγονός αυτό που μας τάραξε όλους είναι και ένας προβληματισμός θρησκευτικός. Πώς, ποιος έχει την ευθύνη για τον καταρτισμό των κληρικών της Εκκλησίας. Επομένως, θα πρέπει να το δούμε αυτό το γεγονός, να το προσπεράσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για εξυγίανση και βελτίωση του χώρου των λειτουργών της Εκκλησίας.

Αυτά θέλω να σας πω, να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον σας, παρόλο που πολλές φορές μας στενοχωρείτε μερικές φορές, αλλά επειδή είστε παιδιά μας δεν μένουμε σε αυτό το γεγονός.

Nα πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πολιτεία για έναν νόμο που φέρνει τώρα να ψηφιστεί για το θέμα της εκπαιδεύσεως των κληρικών και χαιρετίζω με ιδιαίτερο τρόπο και ευχαριστίες πολλές την Υπουργό Παιδείας την κ. Κεραμέως, τον Πρωθυπουργό μας, που και αυτός φρόντισε, αλλά και το σώμα της Βουλής, που επιτέλους ένα κομμάτι, την πρωτοβουλία, την πλειοψηφία, την επιλογή των δασκάλων, την επιλογή των παιδιών, την επιλογή του προγράμματος που θα αναπτυχθεί θα είναι εκκλησιαστικό και δεν θα είναι κρατικό, όχι ότι τώρα δεν γίνεται η προσπάθεια του κράτους, αλλά είναι άλλη η αρμοδιότητα. Δηλαδή θα ήταν τραγικό, ανόητο να έλεγα ότι η Εκκλησία μας θα εκπαιδεύει τους ανθρώπους … και τους αξιωματικούς οπουδήποτε, αυτά είναι θέματα της Πολιτείας και το θέμα των ιερέων ποιοι θα γίνονται, πώς θα γίνονται και πώς θα πορεύονται είναι θέμα καθαρό της Εκκλησίας.

Διαβάστε ακόμα για το υπόμνημα που κατέθεσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο Υπουργείο Παιδείας, και δημοσιεύει πρώτο το ope.gr,  για τις τροποποιήσεις που ζητά για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Η Επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς την Υπουργό Παιδείας με τις 14 τροποποιήσεις που ζητά για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων