16/05/2023 16/05/2023 Αναχωρεί την  Τετάρτη το πρωί η θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί, από τον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, η οποία μεταφέρθηκε  από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους στις 3 Μαΐου προς ευλογία των πιστών. Η θαυματουργή εικόνα το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους το οποίο σπάνια βγαίνει από την Αθωνική Πολιτεία, έμεινε για δεκαπέντε μέρες στον...
16 Μαΐου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2023 - 18:35

Αναχωρεί την Τετάρτη το Άξιον Εστί από την Αθήνα – Συνωστισμός στη Μητρόπολη Αθηνών

Διαδώστε:
Αναχωρεί την Τετάρτη το Άξιον Εστί από την Αθήνα – Συνωστισμός στη Μητρόπολη Αθηνών

Αναχωρεί την  Τετάρτη το πρωί η θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί, από τον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, η οποία μεταφέρθηκε  από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους στις 3 Μαΐου προς ευλογία των πιστών.

Η θαυματουργή εικόνα το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους το οποίο σπάνια βγαίνει από την Αθωνική Πολιτεία, έμεινε για δεκαπέντε μέρες στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί πιστοί κάθε ηλικίας περίμεναν με υπομονή και πίστη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατώντας την Ελληνική σημαία, το προσευχητάρι τους αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες της Άνοιξης, τις ξαφνικές μπόρες ή και την έντονη ηλιοφάνεια ήταν εκεί για να προσκυνήσουν την Παναγία.

Φωτό/EUROKINISSI

Κάθε 10 λεπτά έμπαιναν στην Μητρόπολη 30 πιστοί και όσοι προσκυνούσαν έπαιρναν από τους ιερείς του ναού, μια εικόνα του Άξιον Εστί που ανέγραφε την ιστορία τους.

Η αναχώρηση της Εικόνας αναμένεται να γίνει στις 09.00 το πρωί της Τετάρτης. Θα την αποχαιρετίσει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλαδος κ. κ. Ιερρώνυμος, ο οποίος και την είχε υποχεθεί με την άφιξή της.

Ο Ι.Ν. Οσίου Αυξεντίου Σταυρού θα υποδεχθεί την Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστί» την Τετάρτη

Φωτό/Eurokinissi

Αύριο Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι αναμένεται να αφιχθεί στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Κάτω Σταυρού η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» κατά την επιστροφή Της στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από την Ιερά Κοινότητα για την παραμονή Της στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει και θα τεθεί προς προσκύνηση για δύο ώρες στον Ναό.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μητρόπολη Αθηνών: “Με ταπεινότητα στεκόμαστε μπροστά της”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών τόνισε ότι «με ταπεινότητα στεκόμαστε όλοι ενώπιόν της». Υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο της Παναγίας ηττήθηκαν όλοι οι νόμοι της φύσεως και είπε ότι το πρόσωπο της Παναγίας είναι ταυτισμένο όχι μόνο με το Ελληνικό Έθνος αλλά με το ανθρώπινο γένος.

Óõíå÷éæåôáé ç ðñïóåëåõóç ôùí ðéóôùí ãéá íá ðñïóêõíçóïõí ôçí Èáõìáôïõñãç åéêïíá ôçò Ðáíáãéáò #ÁÎÉÏÍ ÅÓÔÉ# ó÷çìáôéæïíôáò ìåãåëåò ïõñåò ÖÙÔÏ /×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι η Παναγία είναι η ελπίδα όλων μας γιατί γνωρίζει τι θα πει αναίτιος πόνος, τί θα πει αδικία.

Ευχαρίστησε δε τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη ,  όλες τις Ιερές Μονές αλλά και τους πατέρες της Αθωνικής Πολιτείας που εκόμισαν την Ιερά Εικόνα στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών.

Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Χριστοφόρος ο Ιβηρίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ιερά Εικόνα Άξιον Εστί και στο γεγονός ότι αρχικά επρόκειτω να έλθει το 2020 στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, όπως τόνισε οι συνθήκες της πανδημίας καθυστέρησαν επί 2 έτη την άφιξή της.

Ο Πρωτεπιστάτης του Αγιου Όρους σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ιερομόναχο π. Γεννάδιο, Αρχισυντάκτη του Διαδικτυακού Περιοδικού Πεμπτουσία μίλησε για την έλευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί μίλησε ο Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης  σε συνέντευξη που παραχώρησε.  Ο Γέροντας Χριστοφόρος αναφέρεται στον πιστό λαό, στην αθρόα συμμετοχή, αλλά και την πολύωρη αναμονή του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων που περιμένουν καρτερικά επί ώρες για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Όταν προσκυνούν την Παναγία νιώθουν ένα πνευματικό άγγιγμα” γι’ αυτό και καθημερινά η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται.

Η συνέντευξη θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων