13/03/2019 13/03/2019 Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη -ίσως την κρισιμότερη των τελευταίων πολλών ετών- σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο στο εσωτερικό της Εκκλησίας, όσο και στην κυβέρνηση. Η Εκκλησία καλείται να λάβει αποφάσεις για φλέγοντα θέματα, όπως την αναθεώρηση των σχέσεων πολιτείας-εκκλησίας, και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Παράλληλα,...
13 Μαρτίου, 2019 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2019 - 8:20

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Ιεραρχία- Η στάση της Εκκλησίας και η “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης

Διαδώστε:
Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Ιεραρχία- Η στάση της Εκκλησίας και η “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης

Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη -ίσως την κρισιμότερη των τελευταίων πολλών ετών- σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο στο εσωτερικό της Εκκλησίας, όσο και στην κυβέρνηση.

Η Εκκλησία καλείται να λάβει αποφάσεις για φλέγοντα θέματα, όπως την αναθεώρηση των σχέσεων πολιτείας-εκκλησίας, και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Παράλληλα, το θέμα της εκλογής νέων Μητροπολιτών για τις Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Σισανίου και Σιατίστης, και Περιστερίου φαίνεται ότι περισσότερες δυσκολίες από ό,τι είχε αρχικά διαφανεί.

Μεγάλο αγκάθι αυτή την στιγμή είναι οι αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των Ιερέων. Το κατηγορηματικό «Οχι» που εκφράζουν οι Κληρικοί, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στους Ιεράρχες να αντισταθούν, έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου.

Πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται παραινέσεις να συνεχίσει τον διάλογο, ενόψει εκλογών, καθώς θα ήταν παρακινδυνευμένο να αντιπαρατεθεί με ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
Και μπορεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, να κατηγορεί τον Κλήρο για εκβιασμό ενόψει των εκλογών, ωστόσο είναι γεγονός ότι η ένταση στις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας αναμένεται να επηρεάσει μερίδα ψηφοφόρων. Και αυτό έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση αναμένει πλέον τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, κυρίως την αποτύπωσή τους, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως, ότι η αρχική ιδέα για μονομερή κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, παίζει ως “σενάριο Β”.
Ο Κλήρος αλλά και η Εκκλησίας της Κρήτης, έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για το θέμα. Αυτό φαίνεται και από τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ιερέων στις τοπικές συγκεντρώσεις και ζυμώσεις για το θέμα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος διοργανώνονται ομιλίες και διαλέξεις για το θέμα.
Κατά των αλλαγών στη μισθοδοσία των κληρικών έχουν ταχθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι δύο κόκκινες γραμμές

Βάσει της πρότασης της κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σχέδιο υλοποίησης που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί από την Εκκλησία και εν συνεχεία να κατατεθεί προς κύρωση στην Βουλή. Όπως διαφαίνεται όμως, υπάρχουν δύο βασικές κόκκινες γραμμές, μία από την εκκλησία και μία από της κυβέρνηση που παραμένουν αγκάθι στην πορεία του διαλόγου.
Η πρώτη αφορά την Εκκλησία και τις αλλαγές στην μισθοδοσία των Κλήρων.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι της κυβέρνησης. Το Μαξίμου έχει τονίσει ρητώς ότι ή να γίνουν δεκτά όλα σημεία της συμφωνίας ως έχουν ή η συμφωνία θα απορριφθεί εν τω συνόλω της. Και μένει πλέον πως θα διαχειριστούν και οι δύο πλευρές αυτές τις κόκκινες γραμμές, τόσο επί της ουσίας, όσο και επικοινωνιακά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων