11/10/2023 12/10/2023 Προκαθημένους και αντιπροσωπείες Ορθοδόξων Εκκλησιών, πλήθος Ιεραρχών, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2023, ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, όπου έλαβε χώρα η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» με...
11 Οκτωβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2023 - 10:34

Από τη Μητρόπολη Αθηνών ξεκίνησε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Από τη Μητρόπολη Αθηνών ξεκίνησε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» (ΦΩΤΟ)

Προκαθημένους και αντιπροσωπείες Ορθοδόξων Εκκλησιών, πλήθος Ιεραρχών, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2023, ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, όπου έλαβε χώρα η Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» με κεντρικό θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας».

  • Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης / ope.gr

  • Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης – Kώστας Τζούμας

 

Το εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού είχε διαμορφωθεί με ειδική διαρρύθμιση των θέσεων για να υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισήμους προσκεκλημένους.

Παρέστησαν αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργός κ. Γιάννης Μπρατάκος, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Παρέστησαν, επίσης, Βουλευτές και Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης.

Επίσης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Αντιπρύτανης Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος υψηλών προσκεκλημένων.

Μετά το πέρας της προσέλευσης των επισήμων η τελετή ξεκίνησε με εισαγωγικές σκέψεις του κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, Διευθυντή Συντάξεως του περιοδικού «Θεολογία» και Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιάρας κάλεσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου.

Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της θεολογίας στη ζωή της Εκκλησίας, καθώς και στη συμβολή του περιοδικού «Θεολογία» στα θεολογικά γράμματα χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

 

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου. Όπως επισήμανε «θα επιχειρηθεί να διερευνηθούν, με κριτική ματιά, οι τάσεις και οι αντιστάσεις του καιρού μας απέναντι στην ορμητική πρόοδο της τεχνολογίας σε συνάρτηση με τη διαρκή αναζήτηση της αυτογνωσίας του ανθρώπου». Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στα ευεργετικά αποτελέσματα αλλά και στους κινδύνους της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Με χαρά συμμετέχω στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και συνεχή κυκλοφορία του επιστημονικού περιοδικού Θεολογία. Ενός περιοδικού το οποίο από το 1923, την επαύριον της μικρασιατικής καταστροφής, συνέβαλε τα μέγιστα στην καλλιέργεια της ελληνικής ορθόδοξης θεολογίας, φιλοξενώντας εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα που συνομιλούν με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα και εμβαθύνουν στα φαινόμενά της. Η ενδιαφέρουσα και επίκαιρη θεματική του περιοδικού –σε μερικά από τα τελευταία τεύχη του οποίου είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ, αφού, ψηφιοποιημένα και αναρτημένα στο διαδίκτυο, είναι προσβάσιμα σε όλους– καταδεικνύει ότι η ορθόδοξη θεολογία δεν περιορίζεται στην πατερική δογματική διδασκαλία, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει με μια νέα θεολογική σύνθεση τις προκλήσεις του παρόντος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Σε μια εποχή ρευστή, ασταθή, απρόβλεπτη, που δοκιμάζει τις βεβαιότητες του ανθρώπου, σε ένα περιβάλλον που κατακλύζεται από πληροφοριακά συστήματα και δίκτυα επικοινωνιών, το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα και στο οποίο θα επιχειρηθεί να διερευνηθούν, με κριτική ματιά, οι τάσεις και οι αντιστάσεις του καιρού μας απέναντι στην ορμητική πρόοδο της τεχνολογίας σε συνάρτηση με τη διαρκή αναζήτηση της αυτογνωσίας του ανθρώπου, έχει εξαιρετική σημασία.​

Αδιαμφισβήτητο είναι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη ζωή μας. Τα πληροφοριακά συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνιών, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοπληροφορική, οι κβαντικές εφαρμογές, η νανοτεχνολογία, οι τεχνολογίες στην ιατρική και τη βιολογία είναι μερικά μόνον από τα επιτεύγματα που καθιστούν την καθημερινότητα καλύτερη, σε σημείο που είναι αδύνατον πλέον να φανταστούμε την ύπαρξή μας χωρίς αυτά, ενώ το μέλλον φαντάζει λαμπρό και πολλά υποσχόμενο.

Αδιαμφισβήτητη είναι ωστόσο και η διαπίστωση ότι η ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών γεννά νέες εξαρτήσεις και εγκυμονεί κινδύνους, χωρίς απαραίτητα να μας γλυτώνει από παλαιότερους. Η τεχνητή νοημοσύνη, με τις άγνωστες ακόμη και στους δημιουργούς της δυνατότητες, και η ανάπτυξή της με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλεί ανησυχία σε σχέση με τις ανθρώπινες αξίες, τα δικαιώματα, τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, το ίδιο μας το πολίτευμα· γεγονός που οδηγεί, στις προηγμένες κοινωνίες, σε θέσπιση μέτρων που επιχειρούν να ρυθμίσουν με δεσμευτικούς κανόνες τη χρήση και λειτουργία της, ώστε να μειωθούν, κατά το δυνατόν, τόσο οι προσωπικές όσο και οι κοινωνικές παρενέργειές της.

Η τεχνολογικοποίηση του ανθρώπινου βίου, η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, υποκαθιστά μαζικά το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και κινδυνεύει να μας αποξενώσει από αυτό. Παράλληλα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι απανωτές κρίσεις, πολεμικές, γεωπολιτικές, οικονομικές, πολιτικές, υγειονομικές, όπως και η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους, εντείνουν τις αβεβαιότητες και βαθαίνουν την υπαρξιακή μας αγωνία.

Βρισκόμαστε, κυριολεκτικά, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και μεταβατικό σημείο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι αντινομίες του σύγχρονου πολιτισμού, οι πρωτοφανείς προκλήσεις των καιρών μας, αλλά και η οδύνη που πολλαπλασιάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου από τους πολέμους, τη βία, τη βαρβαρότητα, τις ανισότητες, απαιτούν εγρήγορση και δράση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ορθόδοξη αντίληψη, που βλέπει τον άνθρωπο σε αναφορά με τον Θεό και αντιστρόφως, πλουτίζει το περιεχόμενο του κοινωνικού διαλόγου που αφορά τη σχέση μας με τις νέες τεχνολογίες και τις συνέπειές τους στην καθημερινότητά μας.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.»

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η θεολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία»

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή διότι με αφορμή το Συνέδριο συνάχθηκαν άνθρωποι από τα πέρατα της οικουμένης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. «Και αυτό όχι τυχαία», καθώς όπως επισήμανε ο Μακαριώτατος, «για εμάς η θεολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λατρεία».

Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και στους στόχος του Συνεδρίου. «Η Εκκλησία καλείται, για άλλη μια φορά μέσα από τη θεολογία της, να πει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε για να ζήσει και όχι για να καταστραφεί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ως οικοδεσπότης, ευχαρίστησε τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που παρέστησαν, καθώς και τους εκλεκτούς ομιλητές από όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Τέλος, εξήρε την συμβολή της Πολιτείας και ιδιαιτέρως της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και όλων εκείνων που συνετέλεσαν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική διάλεξη από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη με θέμα «Από τον υλικό στον άϋλο κόσμο: Πως φθάσαμε ως εδώ;».

Με το πέρας της ομιλίας ολοκληρώθηκε η Tελετή Έναρξης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.

Επίσης αύριο στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Για την Οικουμένη». Πρόκειται για συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών διασκευασμένων για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου πατώντας ΕΔΩ

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων