14/09/2020 14/09/2020 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Διάστικτος από κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ο λαμπροφόρος ναός του Εσταυρωμένου της Κολοκυνθούς, στο 4-ο Διαμέρισμα (Κολωνός) των Αθηνών, εόρτασε σήμερα Κυριακή 13-9-20, την κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης μας, την ύψωση του τιμίου και ζωοποιού σταυρού. Του «φύλακος πάσης της οικουμένης» που συνιστά το κορυφαίο σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας....
14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2020 - 10:50

Από την εορτή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς – Κολωνού

Διαδώστε:
Από την εορτή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στον ναό του Εσταυρωμένου Κολοκυνθούς – Κολωνού

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διάστικτος από κατάνυξη, αλλά και μεγαλοπρέπεια, ο λαμπροφόρος ναός του Εσταυρωμένου της Κολοκυνθούς, στο 4-ο Διαμέρισμα (Κολωνός) των Αθηνών, εόρτασε σήμερα Κυριακή 13-9-20, την κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης μας, την ύψωση του τιμίου και ζωοποιού σταυρού. Του «φύλακος πάσης της οικουμένης» που συνιστά το κορυφαίο σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας.

Και σε αυτή την μείζονα εορτή μας, τόσον ο λαός του 4-ου Διαμερίσματος, όσον και πολλοί άλλοι Αθηναίοι, από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της πόλης, συγκλόνισαν με την καταιγιστική παρουσία τους, το ωραίο προάστιο της Αθήνας μας, που μυροβολάει την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια των απλών ανθρώπων και διατράνωσαν αυτή την έξοχη μύχια ηθική σχέση του ελληνισμού, με την Ορθοδοξία.

Σημαιοστολισμένος ο ναός της Λένορμαν με τους σταυραετούς του Βυζαντίου, που καταυγάζουν στην αχανή λεωφόρο του χρόνου την μεγαλουργία της αυτοκρατορίας του, αλλά και κατάφορτος, από το λυρικό ορθόδοξο συναίσθημα των πιστών, ανέδυε μια μοναδική ατμόσφαιρα ηθικής έξαρσης, που πλήρωσε τις ψυχές των χριστιανών, που τίμησαν με την παρουσία τους, την κορυφαία εορτή της ορθοδοξίας.

Της πανηγυρικής ευχαριστιακής ακολουθίας, χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ρωγών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Φιλόθεος, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή ιερέα του ναού, τον προϊστάμενο πατέρα Νικόλαο Κούβαρη, αλλά και από άλλους πατέρες που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν το κορυφαίο σύμβολο της πίστης μας. Συγκινητική η παρουσία στον εσπερινό ιεροπαίδων, καθώς και πολιτισμικών σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές, που ευλαβικά τίμησαν την εορτή.

Με το πέρας του εσπερινού ο σεπτός επίσκοπος κ. Φιλόθεος, αφού διαμήνυσε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, ευχαρίστησε τους πιστούς για την συγκινητική παρουσία τους και τους ευχήθηκε, ο ζωοποιός τίμιος σταυρός, να τους αναγεννά ηθικά, να τους δίνει δύναμη απέναντι στους ριπτασμούς της ζωής και να φωτοδοτεί τον ίσιο δρόμο τους.

Στην αντιφώνησή του, ο ευσεβής αρχιερέας της εκκλησίας πατέρας Νικόλαος Κούβαρης, ευχαρίστησε εκ βαθέων καρδίας το χριστεπώνυμο πλήθος για την ανεπανάληπτη παρουσία του, τον επίσκοπο κ. Φιλόθεο, για την τιμητική παρουσία του, τους ευγενείς εθελοντές του ναού, το ενοριακό συμβούλιο και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την ηθική τους μέριμνα και φροντίδα, στον στολισμό του ναού και την αρτιότητα της ιεράς πανηγύρεως.

Παραθέτουμε τον Απολυτίκιο, της υψώσεως του τιμίου σταυρού :

«Σώσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων δια του Σταυρού σου πολίτευμα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων