25/05/2023 25/05/2023 Τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, θα ορκίσει σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο Προεδρικό Μέγαρο. Του Νικολάου Ζαΐμη Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος ανέλαβε χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβέρνησης, είναι ο ένατος κατά σειρά Πρωθυπουργός επί των ημερών του Μακαριωτάτου στον...
25 Μαΐου, 2023 - 10:14
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2023 - 11:12

Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Ιωάννη Σαρμά – Οι 5+1 Πρωθυπουργοί που ορκίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διαδώστε:
Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Ιωάννη Σαρμά – Οι 5+1 Πρωθυπουργοί που ορκίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, θα ορκίσει σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος ανέλαβε χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβέρνησης, είναι ο ένατος κατά σειρά Πρωθυπουργός επί των ημερών του Μακαριωτάτου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο (εξελέγη το 2008). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία σήμερα του κ. Σαρμά θα είναι η πρώτη ορκωμοσία Πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας το 2020.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου 

Από τον Οκτώβριο του 2009, όπου για πρώτη φορά ο κ.κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού για να ορκίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 14 χρόνια. Χρόνια κατά τα οποία η χώρα διήλθε σε αρκετές περιπτώσεις δια πυρός και σιδήρου, καθώς τα μνημόνια έφεραν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία, ενώ ακολούθησαν και άλλες κρίσεις όπως το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και φυσικά η πανδημία του κορωνοϊου.

Οι πέντε ορκωμοσίες από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Γιώργος Α. Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας για δύο φορές, Βασιλική Θάνου, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι Πρωθυπουργοί που ανέλαβαν από το 2009 μέχρι και την ανάθεση στον Ιωάννη Σαρμά. Δυο (Πικραμμένος, Θάνου) υπήρξαν υπηρεσιακοί Πρωθυπουργοί, με τον κ. Σαρμά να γίνεται από χθες ο τρίτος. Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε την προεδρία μεταβατικής κυβέρνησης (2011-2012), ενώ οι υπόλοιποι εξελέγησαν από τον λαό.

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του Ελληνικού λαού». Τα λόγια αυτά ακούστηκαν από τα πιο πάνω ονόματα με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο να έχει ορκίσει πέντε  εξ αυτών, με τον κ. Σαρμά να γίνεται σήμερα ο έκτος.

Ο πρώτος που όρκισε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στις 6 Οκτωβρίου 2009.

Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2011 η ορκωμοσία της κυβέρνησης Λουκά Παπδήμου. Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την προεδρία της μεταβατικής κυβέρνησης μετά από συμφωνία του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, και του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Τον Μάιο του 2012 ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ.  Ιερώνυμος όρκισε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Ο κ. Πικραμμένος ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς (της τελευταίας έως τον Ιούνιο του 2013) και ο Αντώνης Σαμαράς διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 20 Ιουνίου 2012 έως τις 26 Ιανουαρίου 2015.

Ο πέμπτος Πρωθυπουργός που ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας την οποία διακυβέρνησε μέχρι και το 2023. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με ισχυρό προβάδισμα, ωστόσο το σύστημα της απλής αναλογικής δεν οδήγησε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί και κυβέρνηση συνεργασίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αναθέτει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πολιτικός όρκος Τσίπρα

Από το 2015 έως το 2019 τη χώρα διακυβέρνησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και τις δύο φορές που ανέλαβε Πρωθυπουργός επέλεξε τον πολιτικό όρκο και όχι τον θρησκευτικό όρκο. Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο ανέλαβε εκ νέου στις 21 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην Ελλάδα

Η Βασιλική Θάνου διετέλεσε υπηρεσιακή Πρωθυπουργός από τις 27 Αυγούστου 2015 μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου 2015, αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Η ορκωμοσία της κ. Θάνου είχε γίνει από τον τότε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη, μετέπειτα Μητροπολίτη Περιστερίου, ο οποίος εκοιμήθη στις 14 Αυγούστου 2021.

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι με την Εκκλησία

Σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει κατά καιρούς ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος έχει αναφερθεί για τις συνεργασίες που είχε με τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς τονίζοντας ότι δεν ταυτίζεται με κανένα όνομα, αλλά επιδιώκει το καλύτερο για την Εκκλησία.

Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρήθηκαν συγκρούσεις του Αρχιεπισκόπου με όσους κυβέρνησαν επί των ημερών του. Ως ήρεμη δύναμη, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, επιλέγει πάντα τον δρόμο του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στα αδιέξοδα.

“Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός”, είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Reuters

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων