26/02/2019 26/02/2019 Την έντονη αντίδραση των Ιερέων έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ότι μερίδα του Κλήρου φέρεται να εκβιάζει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, προκειμένου να μην περάσει το προωθούμενο νομοσχέδιο. Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μιλώντας από χθες με απλούς Κληρικούς αποτυπώνει την απογοήτευσή τους για τις δηλώσεις αυτές. Αλλά και ο...
26 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2019 - 16:25

Απογοήτευση στον Κλήρο από τις δηλώσεις Γαβρόγλου- Νέα συνάντηση ζητεί η Εκκλησία της Κρήτης – Τι λένε οι Κληρικοί

Διαδώστε:
Απογοήτευση στον Κλήρο από τις δηλώσεις Γαβρόγλου- Νέα συνάντηση ζητεί η Εκκλησία της Κρήτης – Τι λένε οι Κληρικοί

Την έντονη αντίδραση των Ιερέων έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ότι μερίδα του Κλήρου φέρεται να εκβιάζει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, προκειμένου να μην περάσει το προωθούμενο νομοσχέδιο. Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μιλώντας από χθες με απλούς Κληρικούς αποτυπώνει την απογοήτευσή τους για τις δηλώσεις αυτές.

Αλλά και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Γαβρόγλου. Ο ΙΣΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι “οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ,  δεν συνάδει με την ιδιότητα τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και  πίστη στο Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους”.   Και καταλήγει λέγοντας: “Αν ο υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα”.

Τον λόγο έχει πλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και η οποία έχοντας στα χέρια της τις «σημειώσεις» της επιτροπής διαλόγου, θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Ιεραρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία υπάρχει δυσαρέσκεια για το πολυσέλιδο «πλαίσιο υλοποίησης», το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό γιατί όλοι ανέμεναν ότι, θα τους παρουσίαζε το σχέδιο νόμου, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχει εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία του για τις αλλαγές, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Αλλά και η Εκκλησία της Κρήτης επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οιαδήποτε τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή της Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εμμένει στη διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των Ιερέων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία η εισαγωγή της έννοιας της «ουδετεροθρησκείας». Διαφωνεί δε, ολοκληρωτικά με το  κείμενο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας».
Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα καλεί τον υπουργό σε νέα συνάντηση προκειμένου να του καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες και επιχειρήματα.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Εκκλησία και αναμένουν πλέον τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του υπουργού Παιδείας επαναλαμβάνουν αυτό που είχε πει και ο κύριος Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή Διαλόγου, ότι όταν ένας διάλογος δεν καταλήγει πουθενά, την τελική απόφαση καλείται να λάβει η κυβέρνηση.
Αυτό άφησε να διαφανεί και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο οποίες σε συνέντευξή του στο News 24/7 υπογράμμισε ότι « σε τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα οι διαδικασίες διαλόγου δεν είναι ευθύγραμμες».

Και πρόσθεσε: «Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας δια του εκπροσώπου του κάνει δηλώσεις που δεν μας τιμούν ως κοινωνία. Τους δώσαμε ένα κείμενο δέκα σελίδων και λένε διαφωνούμε χωρίς να εξηγήσουν σε τι και γιατί. Και στο τέλος λένε έχουμε 12.000 άμβωνες και έρχονται εκλογές. Εκβιαζόμαστε; Αυτή δεν είναι η γραμμή της Εκκλησίας. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος ούτε υπενόησε κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές».

ΙΣΚΕ: Δεν εκβιάζουμε ποτέ και κανέναν

Απάντηση στις κατηγορίες του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου περί εκβιασμού εκ μέρους μερίδας του Κλήρου δίνει ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Ο ΙΣΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ,  δεν συνάδει με την ιδιότητα τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και  πίστη στο Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους».   Και καταλήγει λέγοντας: «Αν ο υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΚΕ:

O Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ως κεραυνός εν αιθρία, η συμφωνία κατά τον Πρωθυπουργό, το σχέδιο συμφωνίας κατά τον Αρχιεπίσκοπο, για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας συμπεριλαμβανομένου και της αλλαγής του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών, εν αγνοία όχι μόνο του Ι.Σ.Κ.Ε. αλλά της ίδιας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης και της Ενώσεως Κληρικών Κρήτης, κατέθεσε και καταθέτει εγγράφως με τους νομικούς του συμβούλους τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις του για την συγκεκριμένη «συμφωνία».

Αυτός ο οποίος δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο να καταθέσει εγγράφως ήταν ο ίδιος ο Υπουργός. Το μόνο σχέδιο που κατατέθηκε εγγράφως από τον Υπουργό Παιδείας, ήταν αυτό που κατέθεσε στην ορισθείσα υπό της Ιεράς Συνόδου Επιτροπή και το οποίο δεν διαφοροποιείται καθόλου από τις προφορικές αναλύσεις του κ. Υπουργού. Αν τα γραπτά υπομνήματα του Ι.Σ.Κ.Ε., δια των οποίων εκφράζονται οι θέσεις και οι απόψεις του και παραδόθηκαν  στον κ. Υπουργό, έχουν λησμονηθεί ή χαθεί, δεν φέρει ευθύνη ο Ι.Σ.Κ.Ε.
Ο κ. Υπουργός επικαλείται τις δύο αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. για την ιδιότητα μας κατά το ήμισυ, δια τι τάχα; Είμαστε Θρησκευτικοί λειτουργοί, εξομοιωμένοι (πλάσματι δικαίου) με τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Γιατί αυτήν την λεπτομέρεια την αποφεύγει ο κ. Υπουργός;

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ι.Σ.Κ.Ε. και όχι του Εκπροσώπου Τύπου, περί εκλογών, ας ενημερωθεί σωστά ο κ. Υπουργός από ποία ερώτηση δημοσιογράφου προέκυψε η παραπάνω δήλωση και κατόπιν ας αποφανθεί. Οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ,  δεν συνάδει με την ιδιότητα τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και  πίστη στο Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους.  Οι κληρικοί καθημερινά «λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» Α΄ Κορ. 4, 12.

Ο κ. Υπουργός αναρωτιέται τι συνδικαλιστικό όργανο είναι ο Ι.Σ.Κ.Ε. Αν αμφιβάλει και αμφισβητεί την πορεία και την ταπεινή διακονία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ,Κ.Ε. ας γνωρίζει ότι είμαστε κομμάτι αναπόσπαστο  της κοινωνίας, την οποία καθημερινά υπηρετούμε. Αν ο υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα.

Τη στάση τους καθορίζουν οι Κληρικοί της Χίου

Τη στάση τους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αναμένεται να καθορίσουν την Πέμπτη 7/3 οι Κληρικοί της Χίου, οι οποίοι εξ αρχής έχουν εκφράσει τη έντονη αντίδρασή της. Πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αναφέρουν ότι οι Ιερείς των ακριτικών νησιών βρίσκονται επί ποδός και δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών καλεί τα μέλη του Συνδέσμου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στις 10:30 π.μ. στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2018,
Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής.
Έγκριση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019
Ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και τη μισθοδοσία των Κληρικών – η θέση και η στάση του Ιερού Κλήρου – Συζήτηση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων