03/09/2022 05/09/2022 Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκεται ήδη η Εγκύκλιος με θέμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ope.gr, η οποία αναμένεται να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς στις 8 Σεπτεμβρίου.  Του Νικόλαου Ζαΐμη – Ope.Gr  Η ημέρα δεν έχει επιλεγεί...
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2022 - 8:19

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στις Μητροπόλεις η Εγκύκλιος για τις αμβλώσεις – Τί περιλαμβάνει

Διαδώστε:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στις Μητροπόλεις η Εγκύκλιος για τις αμβλώσεις – Τί περιλαμβάνει

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκεται ήδη η Εγκύκλιος με θέμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ope.gr, η οποία αναμένεται να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς στις 8 Σεπτεμβρίου.

  •  Του Νικόλαου Ζαΐμη – Ope.Gr 

Η ημέρα δεν έχει επιλεγεί τυχαία καθώς τότε η Εκκλησία εορτάζει τη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την Εγκύκλιο υπογράφουν ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και τα μέλη της απερχόμενης ΔΙΣ, καθώς η απόφαση για την έκδοσή της είχε παρθεί στις 24 Αυγούστου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ της 165ης Συνοδικής Περιόδου.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό σημείωμα το αναλυτικό περιεχόμενο της Εγκυκλίου αναμένεται να κοινοποιηθεί αφού πρώτα διαβαστεί στους ναούς αντί κηρύγματος κατά τη Θεία Λειτουργία.

Το περιεχόμενο της Εγκυκλίου

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ope.gr,το περιεχόμενο της Εγκυκλίου θα μπορούσε να διαιρεθεί σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, στον θεολογικό, όπου γίνεται σαφής ερμηνεία περί της αξίας και ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και δεύτερον, στις απόψεις που επικρατούν από επιστημονικής και κοινωνικής πλευράς και τάσσονται υπέρ την νομικής υποστήριξης των αμβλώσεων, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για την προστασία του εμβρύου στη ζωή.

Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παρουσίαση από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος αριθμητικών στοιχείων με τα αποτελέσματα των αμβλώσεων ανά τον κόσμο ενώ γίνεται και συγκριτική αναφορά για τη χώρα μας η οποία μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, κάτι άλλωστε που έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής.

Η Εγκύκλιος δεν κινείται σε «πολεμικό» και «μεσαιωνικό» κλίμα όπως επιχειρήθηκε μέχρι στιγμής να παρουσιαστεί από διάφορες πλευρές της κοινής γνώμης αλλά, αντιθέτως, κάνει λόγο για συστράτευση όλων προκειμένου να αναδειχτούν τα προβλήματα και τα αίτια του φαινομένου και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης και ανάδειξης της αξίας της οικογένειας.

Η Εκκλησία, μάλιστα, αναλαμβάνει και η ίδια την δική της ευθύνη στον αγώνα αυτό. Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε την προσεχή Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα.

Η δήλωση Δωδώνης, η καταδίκη και η συγγνώμη

Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενημερώσει υπεύθυνα το χριστεπώνυμο πλήρωμά της για το ζήτημα των αμβλώσεων έρχεται χρονικά σε μία περίοδο όπου η χθεσινή δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για τα «περί βιασμού γυναικών» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την Ιερά Σύνοδο να προβαίνει σε καταδίκη τονίζοντας ότι είναι προσωπικές θέσεις και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ζήτησε με γραπτή του δήλωση συγγνώμη.

Παρά το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος προέβη στη δήλωση αυτή το θέμα παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα με πολλούς να δράττονται της ευκαιρίας και να κατηγορούν την Εκκλησία για «σκοταδισμό» και αντιλήψεις άλλων αιώνων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων