06/02/2020 08/02/2020 Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος- Γιάννης Θεοδώρου Αποκαλυπτικός στην εισήγηγή του ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος κατά το συνέδριο όπου τιμήθηκε, η μνήμη του Αγίου Φωτίου, Προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξέφρασε την πρόβλεψή του ότι στο μέλλον θα υπάρξει διαχωρισμός Εκκλησίας -κράτους, τονίζοντας με έμφαση ότι “αυτή η στιγμή...
06 Φεβρουαρίου, 2020 - 13:51
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2020 - 0:07

Αρχιεπ. Αθηνών: “Στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται η Εκκλησία δεν θα μπορεί να πεί ελεύθερα την γνώμη της”

Διαδώστε:
Αρχιεπ. Αθηνών: “Στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται η Εκκλησία δεν θα μπορεί να πεί ελεύθερα την γνώμη της”

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος- Γιάννης Θεοδώρου

Αποκαλυπτικός στην εισήγηγή του ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος κατά το συνέδριο όπου τιμήθηκε, η μνήμη του Αγίου Φωτίου, Προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξέφρασε την πρόβλεψή του ότι στο μέλλον θα υπάρξει διαχωρισμός Εκκλησίας -κράτους, τονίζοντας με έμφαση ότι “αυτή η στιγμή έρχεται και απλά εμείς κλείνουμε τα μάτια μας και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε”.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Μακαριώτατος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, όπου τιμήθηκε και σήμερα όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του Αγίου Φωτίου, Προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας τονίζοντας πως μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα όπως η εκπαίδευση ή ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας. “Δεν μπορούμε να ενεργούμε με κριτήρια άλλων εποχών και να μένουμε κολλημένοι πίσω, μη μπορώντας να παρακολουθήσουμε την δική μας εποχή”.

Σε σχολιασμό του μετά την ομιλία του καθηγητή κ. Χρήστου Καρακόλη, ο Μακαριώτατος ανέφερε επίσης ότι μελλοντικά θα μας απασχολήσει και το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, κρούοντας με έμφαση τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί κι αυτό να καταργηθεί.

“Στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται η Εκκλησία και οι Θεολογικές σχολές δε θα μπορούν να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Θα έρθει καιρός που οι θεολογικές σχολές θα είναι απλώς εξαρτήματα και κομμάτια άλλων σχολών” τόνισε και συνέχισε: “‘Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από εμάς. Αναστατώνουμε τα υπουργεία, την Εκκλησία, τον κόσμο όλο, επειδή δε μπορούμε να συνεννοηθούμε πως θα γραφτούν τα θρησκευτικά. Θα καταργηθούν και μετά τρέξτε να φωνάζετε με συλλαλητήρια. Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε μπρος ή θα φωνάζουμε στους δρόμους”. Και με ιδιαίτερη έμφαση διερωτήθηκε ρητορικά απευθυνόμενος στο ακροατήριό του: “Πότε ρωτήσαμε τους γονείς για το τι θέλουν για τα παιδιά τους; Εμείς θα αποφασίσουμε μόνον; Πότε ρωτήσαμε τους δασκάλους; Οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν έχουν ευθύνη;

Ο Αρχιεπίσκοπος, συνεχίζοντας καταιγιστικά την σειρά των προβληματισμών του, υπογράμμισε ότι ”δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε όλοι μαζί να πούμε (στην πολιτεία) αυτό που θέλουμε, αυτό που πιστεύουμε, και αυτό συνιστά ανωριμότητα και αποτυχία”

Η κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία ήταν εκεί.

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Φωτίου και στην ευγένεια και προσήλωσή του στην Ορθοδοξία. «Αντλούσε τις πνευματικές δυνάμεις για την διεξαγωγή του πολύπλευρου ποιμαντικού, κοινωνικού, εκκλησιαστικού και επιστημονικού του έργου από τον σύνδεσμο της αγάπης, την μέθεξη και την ζωηφόρο κοινωνία του με τον αποκαλυφθέντα ως Φως και φωτίσαντα τω φωτί της θεογνωσίας τα σύμπαντα Θεόν – Λόγον» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε ότι «η ζωή του υπήρξε «φωτοδόχος λαμπάς» καιομένη ενώπιον του ιερού της Εκκλησίας Θυσιαστηρίου».

Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Οι περί Ιουδαίων απόψεις του Ιερού Φωτίου».

Ο κ. Καρακόλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δισχιλιετείς σχέσεις Χριστιανών και Ιουδαίων αποτελούν ένα βαρυσήμαντο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων με πάμπολλες διακυμάνσεις, καθώς επίσης και με αξιοσημείωτες κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους και διαστάσεις.

Το πρωί τελέστηκε Θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

Τεχνική Κάλυψη: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων