19/05/2022 19/05/2022 Στη διαχείριση της πανδημίας, το προνοιακό και ποιμαντικό έργο, τη μισθοδοσία του κλήρου, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την εκκλησιαστική εκπαίδευση, αλλά και στη συνεργασία με την Πολιτεία σε κλίμα συναλληλίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην  πρώτη -μετά την πανδημία- Ιερατική Σύναξη των Ά έως Ζ΄ Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, η οποία...
19 Μαΐου, 2022 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2022 - 9:04

Αρχιεπίσκοπος για πανδημία: Όλοι περάσαμε μέσα από δοκιμασίες

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος για πανδημία: Όλοι περάσαμε μέσα από δοκιμασίες

Στη διαχείριση της πανδημίας, το προνοιακό και ποιμαντικό έργο, τη μισθοδοσία του κλήρου, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την εκκλησιαστική εκπαίδευση, αλλά και στη συνεργασία με την Πολιτεία σε κλίμα συναλληλίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην  πρώτη -μετά την πανδημία- Ιερατική Σύναξη των Ά έως Ζ΄ Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Νεοχωρίου κ. Παύλος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και οι Επίσκοποι Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης καλωσόρισε τους ιερείς και αναφέρθηκε στις ιερατικές συνάξεις που σταμάτησαν εξαιτίας της πανδημίας. Μίλησε για την καθημερινή προσευχή και την αγωνία του Αρχιεπισκόπου για τον εφημεριακό κλήρο και έκανε λόγο για το προνοιακό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, ιδιαιτέρως για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για τους νέους, αλλά και για την διακονία ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις στέγες κατακοίτων, τα συσσίτια, το κοινωνικό φροντιστήριο. Αναφέρθηκε, ακόμη στις δομές που στηρίζουν τις οικογένειες, τις μητέρες, αλλά και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μίλησε, ακόμη, για τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον στόχο της ποιμαντικής διακονίας, όπου σκοπός είναι «να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στον Θεό» χρησιμοποιώντας τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Τῇ δέ τό προκείμενον πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καί δοῦναι Θεῷ καί τό κατ᾽ εἰκόνα, ἤ μένον τηρῆσαι ἤ κινδυνεῦον χειραγωγῆσαι ἤ διαρρυέν ἀνασώσασθαι, εἰσοικίσαι τε τόν Χριστόν ἐν ταῖς καρδίαις διά τοῦ Πνεύματος· καί, τό κεφάλαιον, Θεόν ποιῆσαι καί τῆς ἄνω μακαριότητος τόν τῆς ἄνω συντάξεως».

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την συνάντηση ύστερα από την ταλαιπωρία της πανδημίας και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τρόπους που αντιμετωπίσαμε τα γεγονότα σημειώνοντας πως όλοι περάσαμε μέσα από δοκιμασίες. Μίλησε για το Ι.Π.Ε. και για την πολύτιμη συμβολή του, αλλά και για τις υπόλοιπες δομές της Αρχιεπισκοπής, όπως είναι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων. Τόνισε, άλλωστε, την σημασία των ιδρυμάτων και επεσήμανε το ποιμαντικό, προνοιακό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε διάφορα εφημεριακά θέματα, όπως είναι το μισθολογικό ζήτημα, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και στην συνεργασία με την Πολιτεία σε κλίμα συναλληλίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τις εκκλησιαστικές σχολές. Μίλησε για την Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή και για τους στόχους της, καθώς και για το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία του θεσμού της οικογένειας και απευθυνόμενος προς τους έγγαμους ιερείς τους ζήτησε να τιμούν τις οικογένειές τους. Κάλεσε τους ιερείς να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους με ενότητα και τους ευχήθηκε να έχουν δύναμη και υγεία.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τους ιερείς πως θα είναι δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν και πως είναι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση και συνάντηση μαζί τους.

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων