09/06/2023 09/06/2023 Στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας αλλά και για την Ουκρανία μίλησε σε Αντιπροσωπεία Γερμανών Πολιτικών που κατείχαν υψηλόβαθμη θέση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος...
09 Ιουνίου, 2023 - 12:54
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2023 - 14:18

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας”

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας”

Στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας αλλά και για την Ουκρανία μίλησε σε Αντιπροσωπεία Γερμανών Πολιτικών που κατείχαν υψηλόβαθμη θέση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Πολιτικών μίλησε για την αυτοκεφαλία που έλαβε η Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας προς οποιοδήποτε λαό.

Η επίσκεψη

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Franz Josef Jung, πρ. Ομοσπονδιακό υπουργό άμυνας -κατόπιν πρόσκλησης της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο- στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Την αποστολή συνόδευαν ο Marian Wendt, διευθυντής της αντιπροσωπείας και ο Λευτέρης Πετροπουλος, υπεύθυνος προγραμμάτων.

Η Ουκρανική Αυτοκεφαλία και η αναφορά για τον Πατριάρχη Μόσχας

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τους καλωσόρισε αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μίλησε, ακόμη, για τις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και ανέπτυξε διάφορες σκέψεις του. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος επί Βασιλείας Όθωνα και την μισθοδοσία του κλήρου.

Στην συνέχεια οι πολιτικοί έθεσαν διάφορα θέματα στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ιστορία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας πως δικαιούται να έχει αυτοκεφαλία, αλλά αυτό γίνεται πάντα μέσω της Εκκλησίας και συγκεκριμένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας προς οποιοδήποτε λαό. “Όσο και να αγαπάμε οποιαδήποτε κυβέρνηση δε μπορούμε να ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος και στα βάσανα του να μην του προσθέτουμε κι άλλα βάσανα. Άλλωστε όλα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα της εκκλησίας”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει επίσημα την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Μετά την ενέργεια αυτή τον Οκτώβριο του 2019 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος διέκοψε τη μνημόνευση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Τερνοπόλεως

Σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε και ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως κ. Νέστωρ.Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και την συνοδεία του και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου και ειδικότερα στις εκκλησίες.

Κατόπιν τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα κ. Aamar Aftab Qureshi, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα επικαιρότητας και κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία του για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και την παράνομη παιδική εργασία.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων