08/10/2022 08/10/2022 Σαφές μήνυμα χρειάζονται συνεργασίες με τους φορείς για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων έστειλε σήμερα από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου. Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία, αλλά και στην ιστορία της...
08 Οκτωβρίου, 2022 - 11:31

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χρειάζονται κίνητρα για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χρειάζονται κίνητρα για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους

Σαφές μήνυμα χρειάζονται συνεργασίες με τους φορείς για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων έστειλε σήμερα από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.

Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία, αλλά και στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Μίλησε για τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την ελευθερία της πατρίδας, ενώ τους χαρακτήρισε δραστήριους που όπου βρεθούν προκόβουν. Έκανε λόγο για το φυσικό κάλλος, αλλά και για την μείωση του πληθυσμού της περιοχής τονίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους τους φορείς.

«Χρειάζεται να βρεθούν επιπλέον τρόποι και κίνητρα, για να ενισχυθεί η παραμονή των ανθρώπων στον τόπο που γεννήθηκαν. Κι εμείς ως Εκκλησία αν υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης, μίλησε για το ήθος του νέου Μητροπολίτη και σημείωσε ότι τον ξεχώρισε για το αθόρυβο στοιχείο του χαρακτήρος του.

«Ζούμε σε ένα κόσμο που προβάλλεται ο θόρυβος και η εικόνα. Η με κάθε τρόπο επιβολή της παρουσίας του ενός έναντι του άλλου» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Ο Θεάνθρωπος, όμως, δεν διάλεξε κανέναν από αυτούς τους τρόπους. Τα περισσότερα σημεία, τα θαύματα στην Καινή Διαθήκη δεν πραγματοποιούνται ενώπιον πολλών ανθρώπων και τις περισσότερες φορές ο Κύριος ζητούσε να παραμείνουν αδημοσίευτα στους πολλούς. Το κορυφαίο δε, η Ανάσταση, δεν έγινε ενώπιον ουδενός. Ανήγγειλε το μήνυμά του, της νίκης δηλαδή του θανάτου, μέσω της αδοξίας του πάθους και της άκρας κενώσεως. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να αλλάξει ο κόσμος, αλλά πως δεν θα πεθάνει ο κόσμος. Και αυτή η προσδοκία θα ολοκληρωθεί στα έσχατα. Από τώρα και μέχρι την δευτέρα παρουσία ο κόσμος θα βρίσκεται διαρκώς σε μία σύγχυση. Και η Εκκλησία, η εκκλησιαστική κοινότητα θα βρίσκεται πάντα σε μία πάλη με το κοσμικό φρόνημα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πάλης είναι ο τρόπος που μας υπέδειξε ο Χριστός, η σιωπή, η υπομονή, η καρτερία, η μη βία στην βία, το αθόρυβο είναι το υπόβαθρο για έναν επιτυχημένο διάλογο και επικοινωνία». Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Μητροπολίτη να μεταφέρει το «αθόρυβο» που τον χαρακτηρίζει και στην Αρχιερατική του διακονία.

«Αντίθετα με το σύγχρονο κοσμικό πνεύμα, που απαιτεί με κάθε τρόπο την προβολή και την δημοσιότητα σου εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στην υψηλή αποστολή που η Ιεραρχία σου ανέθεσε» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε επίσης: 

Η Χειροτονία του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων