24/05/2023 24/05/2023 Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η Ζ’ Ενημερωτική Ημερίδα για τους Υπευθύνους των Γραφείων Τύπου και άλλα πρόσωπα, που ασχολούνται με την επικοινωνία των έξι Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της ημερίδα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ανθρώπους με μακρά...
24 Μαΐου, 2023 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2023 - 13:53

Αρχιεπίσκοπος: “Ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα ΜΜΕ” – Ζ’ Ημερίδα στελεχών Γραφείων Τύπου στη Λαμία

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος: “Ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα ΜΜΕ” – Ζ’ Ημερίδα στελεχών Γραφείων Τύπου στη Λαμία

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η Ζ’ Ενημερωτική Ημερίδα για τους Υπευθύνους των Γραφείων Τύπου και άλλα πρόσωπα, που ασχολούνται με την επικοινωνία των έξι Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ανθρώπους με μακρά πείρα σε θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο χαιρετισμος που απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά τα θεωρούμε απλώς ως σύγχρονα εργαλεία, ώστε είτε να κοινοποιείται, είτε να διευκολύνεται το γενικότερο έργο της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας αυτά στην ποιμαντική”.

Η καθιέρωση

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Συνεδρίας της 2ας Ιουνίου 2016, περί διοργανώσεως Ημερίδων με τη φροντίδα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως για τα ειδικά στελέχη των ανά Περιφέρεια Ιερών Μητροπόλεων. Έκτοτε έχουν διοργανωθεί επιτυχώς έξι Ημερίδες για τις Ιερές Μητροπόλεις των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Την οργάνωση και φιλοξενία της έβδομης Ημερίδας ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στην Ημερίδα παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Μέλος της Σ.Ε. και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Μετά την προσευχή, ο φιλοξενήσας την Ημερίδα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσόρισε τους κληρικούς και λαϊκούς Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.

“Ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης”

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Κ. Ιερωνύμου προς την Ζ’ Ημερίδα. Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος χαιρέτισε τη σύγκληση της Ζ’ Ημερίδος και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η σύγχρονη έκρηξη στον τομέα της επικοινωνίας οδήγησε και την Εκκλησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αφ’ ενός μεν για να συντονίσει τη διοικητική και ποιμαντική δραστηριότητά της, αφ’ ετέρου δε για να ενημερώσει την κοινωνία για το έργο της, αλλά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναφύονται σε σχέση με τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας. Αναμφισβήτητα και η Εκκλησία οφείλει και μπορεί να χρησιμοποιεί τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας για την αναγγελία του μηνύματός Της, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι έχει πάντα υπ’ όψη Της ότι η χρήση όλων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των δυνατοτήτων που παρέχουν, δεν είναι από τη φύση τους ακίνδυνη και ουδέτερη και ότι δεν θα θιγεί ο μυστηριακός και εσχατολογικός χαρακτήρας Της, γεγονός το οποίο αν συνέβαινε, θα οδηγούσε στην εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Επομένως, ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά τα θεωρούμε απλώς ως σύγχρονα εργαλεία, ώστε είτε να κοινοποιείται, είτε να διευκολύνεται το γενικότερο έργο της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας αυτά στην ποιμαντική, την κατήχηση, αλλά και τη διοίκηση».

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για τη φιλοξενία και απηύθυνε χαιρετισμό.

Χάρης  Κονιδάρης: Μακρά η παράδοση της Εκκλησίας στην επικοινωνία

Στη συνέχεια ο πρώτος Εισηγητής, κ. Χαράλαμπος Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αναπλ. Μέλος της Σ.Ε. επί του Τύπου, ανέπτυξε το θέμα: «Μ.Μ.Ε. και Εκκλησία». Ο κ. Κονιδάρης τόνισε ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία, μπορεί με σύνεση και διάκριση να μεταφέρει τα μηνύματά Της μέσω των Μ.Μ.Ε. Επακολούθησε συζήτηση με τους Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.

Μετά το διάλειμμα έλαβε τον λόγο ο δεύτερος Εισηγητής, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Γενικός Διευθυντής της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και Μέλος της Σ.Ε. επί του Τύπου, και εισηγήθηκε το θέμα: «Θεολογική προσέγγιση των Μ.Μ.Ε.». Μετά τη σύντομη Εισήγηση, οι Εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων συγκρότησαν τρεις ομάδες, οι οποίες συζήτησαν και αξιολόγησαν εμπειρικά τους τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τα Μ.Μ.Ε.

Τέλος, ο φιλοξενήσας την Ημερίδα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αφού ξενάγησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους κληρικούς και λαϊκούς Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, παρέθεσε γεύμα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ανάγνου – Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων