29/01/2024 29/01/2024 Με γενικό τίτλο «Η Ορθόδοξη θεολογία συνομιλεί με τα ερωτήματα της καθημερινότητας», αρχίζει το Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Είναι ένας κύκλος θεμάτων, που βρίσκονται στο κέντρο της καθημερινής μας ζωής και αποτελούν αφορμές για περαιτέρω προβληματισμούς και αναζητήσεις. Το σχεδίασε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής...
29 Ιανουαρίου, 2024 - 13:42
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2024 - 13:10

Αρχίζει το Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου – Οργάνωση Ίδρυμα Νεόητητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Διαδώστε:
Αρχίζει το Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου – Οργάνωση Ίδρυμα Νεόητητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με γενικό τίτλο «Η Ορθόδοξη θεολογία συνομιλεί με τα ερωτήματα της καθημερινότητας», αρχίζει το Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Είναι ένας κύκλος θεμάτων, που βρίσκονται στο κέντρο της καθημερινής μας ζωής και αποτελούν αφορμές για περαιτέρω προβληματισμούς και αναζητήσεις. Το σχεδίασε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την προτροπή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να συμβάλλουμε -παρά την προσφυγή πολλών σε ασαφείς αναζητήσεις αθανασίας- στη «δημιουργία ενός ανανεωμένου μαζί» των προβληματισμών του καθημερινού ανθρώπου με την διδασκαλία και τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας.

Να είναι δηλαδή, το «Βήμα» αυτό όσο πιο κοντά γίνεται στους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου και να απαντά, με τρόπο άμεσο και πρακτικό, στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις του. Δεν αποτελεί στόχευση μας μία ενδιαφέρουσα μεν αλλά θεωρητική προσέγγιση θεολογικών ζητημάτων, αλλά πραγματικά ο συγκεκριμένος τρόπος που η διδασκαλία της Εκκλησίας μας καλείται να συντρέξει την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

Οι συναντήσεις θα είναι διαδικτυακές, κάθε Τρίτη απόγευμα 7.30 μ.μ. έως 9.15 μ.μ., από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 12 Μαρτίου.

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Εγώ και ο εαυτός μου: Μία σχέση δύσκολη και συνάμα καθοριστική. Προσεγγίζοντας την «αυτοβελτίωση» με τη ματιά των Πατέρων της Εκκλησίας» θα πραγματοποιήσει ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα επόμενα θέματα και οι ομιλητές είναι:

· Πώς οικοδομώ αληθινές σχέσεις; Τι, και πώς, μπορώ να επιτύχω στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία. (6 Φεβρουαρίου)

Γερόντισσα Φιλοθέη, Καθηγουμένη Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγίας των Βρυούλων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

· «Πότε θα νοικοκυρευτείς;» : Στερεότυπα και αντιλήψεις για τον Γάμο και την Οικογένεια σήμερα, για τη συζυγία και τη γονεϊκότητα (13 Φεβρουαρίου)

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων – Αν. Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

· Το πρόβλημα της διαπαιδαγώγησης. Σκέψεις για την «αόρατη» ή εξωσχολική Παιδεία και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης σήμερα. Όταν το σπίτι καλείται να αναδειχθεί σε ένα διαφορετικό «κρυφό σχολειό», βιώνοντας και διδάσκοντας αρχές και αξίες που συχνά έρχονται κόντρα στο ρεύμα της εποχής (20 Φεβρουαρίου)

κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογία και Μουσικολογίας – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

· Ένας ειλικρινής διάλογος για πληγές και απώλειες. Οικογένεια, φιλία, εργασία, ζωή : τίποτε δεν είναι αυτονόητο (27 Φεβρουαρίου)

Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ Θεολογίας -Εκπαιδευτικός – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

· Όταν κάνω λάθος, τι; Ποιον πραγματικά αναζητώ, άνθρωπο για να συζητήσω ή εκείνον που θα μου λύσει τα προβλήματα; (5 Μαρτίου)

Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης – Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

· Αναζητώντας νόημα ζωής. Τι σημαίνει άραγε ευτυχία; Γιατί δεν βλέπω ευτυχισμένους ανθρώπους γύρω μου; Είναι ο σκοπός του βίου μας; (12 Μαρτίου)

κ. Αθανάσιος Ν. Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Για τη συμμετοχή σας απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στο Ελεύθερο Βήμα Προβληματισμού και Διαλόγου, στον σύνδεσμο που ακολουθεί, και αφορά υποχρεωτικά στην παρακολούθηση όλου του κύκλου των συναντήσεων.

https://docs.google.com/forms/d/1gVg-y1nBfOas6RyihKmHjmxXTN6TQKJMU7ardRAhGQU

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, όπως και σε άλλες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι εκτιμάτε τις πρωτοβουλίες αυτές, αναφορικά με τα παιδιά, τους εφήβους και τη σύγχρονη οικογένεια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων