07/10/2021 07/10/2021 Η θερμή ανταπόκριση κληρικών και λαϊκών στα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από την αθρόα συμμετοχή στην τελευταία επιμορφωτική περίοδο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που υλοποιείται τα έτη 2018-2021 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2021. Ειδικότερα, η ανάγκη επιμόρφωσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων των...
07 Οκτωβρίου, 2021 - 20:44
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2021 - 20:48

Αθρόα συμμετοχή στα προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Διαδώστε:
Αθρόα συμμετοχή στα προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Η θερμή ανταπόκριση κληρικών και λαϊκών στα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από την αθρόα συμμετοχή στην τελευταία επιμορφωτική περίοδο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που υλοποιείται τα έτη 2018-2021 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, η ανάγκη επιμόρφωσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων των κληρικών και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας απέναντι στις σύγχρονες πολύμορφες προκλήσεις, αλλά και η ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας θεολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης Παράδοσης, οδήγησε στην απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., να συνεχισθούν τα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2021. Καταλυτικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ανοίγματος της Εκκλησίας στην κοινωνία είναι η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα μέχρι σήμερα 260 υλοποιηθέντα στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, προγράμματα, οι συμμετοχές στα οποία ανήλθαν στις 6.600. Στο σύνολό τους εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

 

 

Στην τελευταία επιμορφωτική περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 οι συμμετοχές στα εξ αποστάσεως προγράμματα έφτασαν τις 693 (239 κληρικοί, 454 λαϊκοί) από όλη τη χώρα πλην της Αττικής, περιοχή στην οποία έχει ήδη συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός επιμορφουμένων.

Την έναρξη των προγραμμάτων έκανε, από την πλευρά του Ι.Π.Ε., ο αναπληρωτής διευθυντής, πανοσ. αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος εξέφρασε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄, και τις προσωπικές του ευχαριστίες για τη ζωτικής σημασίας καίρια συμβολή των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και των εισηγητών και εκπαιδευτών, όπως και όλων των συμμετεχόντων. Το παρόν κατά την έναρξη των προγραμμάτων έδωσε εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Πράξεων Διά Βίου Μάθησης της Ειδικής Γραμματείας Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κα Φλωρεντία Καραβατά, η οποία ως επιβλέπουσα της υλοποίησης των προγραμμάτων εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την άριστη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και με την Εκκλησία γενικότερα.

 

 

Εξειδικευμένες εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης ανά Θεματική Ενότητα. Η Θεματική Ενότητα «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη σε προβλήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας» στην οποία συμμετέχουν 229 επιμορφούμενοι ξεκίνησε με την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή παιδαγωγικής και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννη Πυργιωτάκη.

Η Θεματική Ενότητα «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους» στην οποία συμμετέχουν 149 επιμορφούμενοι ξεκίνησε με την εισήγηση του αιδεσ. πρωτοπρ. Βασιλείου Χρυσόπουλου, προέδρου του Ειδικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κοιμητηριακών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Θεματική Ενότητα «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους» στην οποία συμμετέχουν 130 επιμορφούμενοι ξεκίνησε με την εισήγηση του δρος Γρηγορίου Λακιώτη, διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Η Θεματική Ενότητα «Θέματα πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας» στην οποία συμμετέχουν 185 επιμορφούμενοι ξεκίνησε με την εισήγηση της κας κα Ευφροσύνης Σπανέα, δρος Κλινικής Ψυχολογίας, επιστημονικής συμβούλου στην Ειδική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

 

 

Εξειδικευμένες παρουσιάσεις για τους στόχους και το περιεχόμενο των προγραμμάτων έκαναν επίσης: Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, o κ. Χρήστος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο αιδεσ. πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης, δρ Θ., από την Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο αιδες. πρωτοπρ. Δημήτριος Κεσκίνης, δρ Θ., από την Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως, ο αιδεσ. πρωτοπρ. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, από την Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ο πανοσ. αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης, δρ. Θ., από την Ι. Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, η Υπαστυνόμος Α΄ κα Σοφία-Μαρία Κυριάκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι εκλεκτοί εισηγητές.

 

 

Η θερμή ανταπόκριση για τα προγράμματα του Ι.Π.Ε. εμφαίνεται ήδη και από το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και για το νέο κύκλο δωρεάν προγραμμάτων της περιόδου 2021-2023, στο πλαίσιο των οποίων θα προσφέρεται επιμόρφωση σε 20 Θεματικές Ενότητες, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως με σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή, σε εκκλησιαστικά, τελετουργικά και διοικητικά θέματα, όπως η λατρεία, η ψαλτική, το τυπικό, η αισθητική και η διοίκηση του ναού, αλλά και καίρια ζητήματα του σύγχρονου βίου, όπως η συνύπαρξη με το διαφορετικό, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η οικολογία και η νέα τεχνολογία.

 





H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων